Доступність посилання

ТОП новини

Що на світі наймиліше


Інна Набока Київ, 7 квітня, 2008 (RadioSvoboda.Ua) - У відомій українській казці на запитання «що на світі наймиліше?» мудра дівчина відповідає: сон. Мабуть, кожен, хто хоч раз у житті мучився від безсоння, погодиться з героїнею фольклору.

Подібний стан знайомий багатьом: ви стомлені до краю, єдине бажання – впасти і заснути. Але як тільки ви лягли, омріяний сон кудись тікає, а натомість у голові вирують і без кінця прокручуються проблеми, справи і події дня, що минув. І так ледь не до ранку.

Колись вважалося, що від безсоння страждають люди літні, ну і хіба ще поети й закохані. Нині ж на нього нерідко скаржаться цілком здорові особи квітучого віку, але всі вони - люди розумової праці та мешканці великих міст. А от ті, хто працює фізично, від безсоння страждають рідко. У чому ж тут причина?

Приймати снодійне слід лише за призначенням лікаря і лише якщо інші, не медикаментозні, засоби не допомагають

На думку фахівців, безсоння практично завжди – результат інтелектуальної перевтоми, і потерпають від нього насамперед трудоголіки. Мозок людини, яка безперервно працює над вирішенням якихось складних питань, постійно в збудженому, перенапруженому стані. Перевтомі сприяє і надмірно насичений, розписаний по хвилинах робочий графік. Увечері, після цілого дня праці в такому режимі, мозок просто не може переключитися на відпочинок і сон.

Для сучасних людей, особливо мешканців великих міст, які користуються усіма благами техніки, характерними є розумові перевантаження за майже повної відсутності навантажень фізичних. Проте для доброго сну людині просто необхідна і певна фізична втома. Причиною безсоння може бути і будь-яка проблема, яка серйозно турбує людину: негаразди в родині чи на роботі, матеріальні труднощі, муки творчості. Все це також тримає мозок у збудженому стані, а відтак не дає заснути.

Дехто в такій ситуації одразу вдається до снодійних ліків. Але медики застерігають: приймати снодійне слід лише за призначенням лікаря і лише якщо інші, не медикаментозні, засоби не допомагають. А от психологи вважають: щоб подолати безсоння, треба давати своєму мозкові відпочивати. Причому, не раз на рік тиждень на престижному курорті, а щодня. Яким би щільним не був ваш робочий графік, лишіть у ньому час на відпочинок. Особливо не варто перенапружувати мозок перед сном. Спілкування з родиною, улюблена музика чи книжка допоможуть перемкнути свідомість і налаштуватися на сон. Чудово допомагає заснути і помірна фізична втома. Саме тому лікарі так радять вечірні прогулянки на свіжому повітрі.

А ще, аби позбутися безсоння, потрібно вирішити ту проблему, яка не дає вам спати. І про це варто подумати зранку.
XS
SM
MD
LG