Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний Суд визнав неконституційною постанову парламенту про регламент Верховної Ради в цілому


Суд вирішив, що після набуття чинності Конституції України питання про організацію порядку діяльності Верховної Ради, а також про статус народних депутатів має вирішуватися виключно законом України. Таким чином, Регламент Верховної Ради має встановлюватися законом, а не постановою парламенту. Рішення Конституційного Суду, яке фактично скасувало Регламент Верховної Ради, не зашкодить роботі парламенту, сказав Радіо Свобода суддя-доповідач Анатолій Дідівський.

За рішенням КСУ, ця постанова втрачає чинність, повідомив голова Суду Андрій Стрижак.

«Конституційний Суд вважає, що частини 2, 3, 4 статті 219 Регламенту, який не є законом України, мають бути визнані такими, що не відповідають Конституції України, є неконституційним. У процесі розгляду справи КСУ виявив ознаки невідповідності Конституції України постанови Верховної Ради про Регламент Верховної Ради повністю», – оголосив Стрижак рішення Суду.

Суд вирішив, що після набуття чинності Конституції України питання про організацію порядку діяльності Верховної Ради, а також про статус народних депутатів має вирішуватися виключно законом України. Таким чином, Регламент Верховної Ради має встановлюватися законом, а не постановою парламенту.

Рішення Конституційного Суду, яке фактично скасувало Регламент Верховної Ради, не зашкодить роботі парламенту, сказав Радіо Свобода суддя-доповідач Анатолій Дідівський.

«Ті питання, які завтра вирішуватимуться, мають вирішуватися відповідно до закону про статус народного депутата та до Конституції. У відповідності до цих норм і будуть проводитися відповідні засідання. Так що не переживайте, світ не перевернувся», – заспокоїв він.

У січні Конституційний Суд розпочав розгляд справи про конституційність норм Регламенту Верховної Ради щодо депутатських запитів. Із клопотанням перевірити відповідність цих положень Основному законові до Суду звернулися 50 народних депутатів.

Регламент встановлює порядок підготовки і проведення сесій Верховної Ради, її засідань, визначає процедуру розгляду питань у парламенті тощо.

Нині у Верховній Раді зареєстровані два проекти законів про Регламент.
XS
SM
MD
LG