Доступність посилання

ТОП новини

Україна, яка хоче в НАТО, не має кордону з Росією. Юлія Тимошенко не українка? (Огляд європейської преси)


Прага, 7 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса ще продовжує обговорювати результати минулого саміту НАТО і можливі наслідки відмови в отримані Плану дій для членства в альянсі для України і Грузії. В газетах інформують про досить загадкову хворобу у Лондоні ще одного колишнього офіцера КДБ – цього разу Олега Гордієвського.

Явний скептицизм пробивається в деяких газетних публікаціях на початку тижня стосовно відкладених у Бухаресті перспектив членства України і Грузії в НАТО. Так, лондонська «Індепендент» вважає, що Джордж Буш лише «для галочки» відстоював у румунській столиці ПДЧ для України і Грузії, і в результаті був розіграний фарс, «бо ніхто всерйоз і не думав, що ці країни готові до вступу до альянсу», наголошує «Індепендент». Газета називає відмову Києву і Тбілісі в Бухаресті поступкою Москві, і це, на думку «Індепендент», викликає полегшення на Заході в очікуванні створення нової, вигіднішої для західних країн, основи у переговорах із новим главою Кремля Дмитром Медведєвим.

Інша консервативна західна газета, французька «Фігаро», стверджує цього разу, що нарешті Франція і Німеччина дійшли взаєморозуміння і не дозволили Україні та Грузії отримати статус кандидатів у члени НАТО, бо вся ця історія, на думку автора публікації у «Фіґаро» Александра Адлера, «настільки абсурдна, що з думкою про неї червонієш». Автор вважає, що не можна принижувати і стримувати Росію, а також, за його словами, «скорочувати її територію». Більше того, у статті йдеться не лише про нібито «насправді російськомовну більшість» в Україні, але й про те, що Україна має сама вирішувати проблеми своєї безпеки і її «безкордоння з Росією». У цьому, пише автор, Україна має покладатися на вміння Юлії Тимошенко шукати консенсус між Москвою та Брюсселем. Юлію Тимошенко автор публікації у «Фіґаро» вважає «такою ж українкою, як він – японець». У цій публікації висловлюється неприхована радість від того, що у Бухаресті «Україна не перетворилася на антиросійського коня».

Британська «Ґардіан» інформує з посиланням на інтерв’ю колишнього полковника КДБ, а нині лондонця Олега Гордієвського про його заяву про те, що його нібито було отруєно наприкінці 2007 року, і це зробили, мовляв, агенти російської ФСБ. У публікації мовиться, що сам Гордієвський у листопаді 2007 року перебував 34 години без свідомості і якийсь час був частково паралізованим. «Ґардіан» наводить підтвердження поліції про розслідування у справі Гордієвського, але без будь-яких подальших коментарів.

Інша лондонська газета «Дейлі Телеґраф» стверджує з посиланням на її власне джерело в поліції графства Саррей у Британії, що «в організмі Гордієвського не було виявлено отрут чи інших підозрілих речовин».
XS
SM
MD
LG