Доступність посилання

ТОП новини

Європейський вимір демократії


Богдана Костюк Київ, 7 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У ці дні Київ приймає п’яту Асамблею Всесвітнього руху за демократію, а це майже шістсот політичних і громадських діячів, активістів молодіжних і жіночих організацій, релігійних і національних громад із сотні країн світу. Це перший подібний форум у країнах Східної Європи, тож учасники Асамблеї приділили чималу увагу тим демократичним змінам, які відбуваються у цьому регіоні.

«Східна Європа – територія свободи і демократії» – так можна охарактеризувати головну тезу виступів представників польських, чеських і литовських громадських організацій. І тепер громадськість «нової Європи» – регіону, що пройшов складний шлях від тоталітаризму до Євросоюзу і НАТО – надає допомогу країнам- учасницям СНД.

Допомога ця стосується підтримки громадських рухів і неурядових організацій, профспілок і мас-медіа. Наприклад, Національний демократичний фонд Польщі ділиться досвідом із питань демократичного самоврядування і створення молодіжних організацій, розповіла директор Фонду Аліція Дерковська.

«Ми запрошуємо на пару тижнів старшокласників, студентів, молодих робітників. Ми вчимо їх працювати разом в ім’я певної мети – чи то задля захисту прав студентства, чи для контролю над владою, чи для розв’язання проблем, які турбують молодь», – каже вона.

На країни СНД і Східної Європи поширює свою активність російський «Молодіжний правозахисний рух», який ставить за мету об’єднати неурядові організації різних держав у боротьбі з ксенофобією і расизмом, сказала активістка руху Анастасія Нікітіна.

«Це складне завдання – навчити людей жити в мирі і підтримувати мир. Ми намагаємось навчити людей чути одне одного, дослухатися до тих, хто має відмінні від тебе традиції, мову, колір шкіри. Зрозуміти іншого – це дізнатися про нього якнайбільше», – вважає російська активістка.

Для Всесвітнього руху за демократію приємним сюрпризом від України стала участь у київській Асамблеї діячів сучасної музики лідера групи «Океан Ельзи», народного депутата Святослава Вакарчука і фронтмена гурту Mad Heads Вадима Красноокого.

«Я вважаю, що для України це є і велика честь – приймати таку поважну Асамблею, і також дуже добрий знак, що люди, які борються за демократію в країнах, у тому числі з тоталітарними режимами, можуть почуватися вільно у нашій країні і спокійно сюди приїздити», – каже Вадим Красноокий.
XS
SM
MD
LG