Доступність посилання

ТОП новини

В Ужгороді взялися впорядковувати систему паркування


Надія Петрів Ужгород, 7 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Ужгородська міська влада впорядковує систему паркування в місті. Для цього вже закупили паркувальні автомати. За рахунок платного паркування хочуть поповнити міський бюджет і зменшити кількість автомобілів у центрі. А жителі Ужгорода кажуть: краще б узялися за облаштування місць для паркування, ніж за збір грошей.

Спеціальні автомати для паркування в Ужгороді почали встановлювати два дні тому. Заступник міського голови Ужгорода Володимир Химинець каже, що для обласного центру закуплять 60 таких автоматів, перші 25 встановлять за місяць.

Паркуватися поблизу такої диво-техніки буде недешево. Авто тих водіїв, котрі не платитимуть, забиратиме евакуатор чи встановлюватимуть на колеса спеціальні блокувальні пристрої.

Міський чиновник переконує, що завдяки автоматам порядок із паркуванням таки наведуть.

«Це перший крок до впорядкування паркування на території міста. Головне в цьому те, що немає контакту між фізичною особою, яка збирає плату за паркування, і готівкою. Тобто готівка вся буде надходити в автомат, і місто отримуватиме набагато більше прибутків, ніж на даний момент», – каже заступник міського голови.

Ужгородцям нова система паркування не до вподоби

Але жителі міста до диво-техніки ставляться здебільшого скептично й нарікають, що влада переймається збором грошей, а не зручностями мешканців.

«Насправді припаркуватися в центрі, щоб піти на роботу, просто неможливо. У нас зараз встановлюють паркомати, будуть високі ціни – я не розумію, для чого це. Давайте, зробіть нормальні місця для паркування – будемо паркувати. Я сам не прихильник того, що виникають затори в центрі, але мені просто нема де припаркувати автомобіль», – каже ужгородець Степан.

А паркувальники й міліція сподіваються на поліпшення

Працівник комунального підприємства «Транспарком» Віталій щодня працює на паркувальних майданчиках міста. Він нарікає, що ужгородці не дуже хочуть платити за стоянку в центрі міста, хоча й коштує вона недорого – 2 гривні на годину.

Багато хто відмовляється платити, бо не вірить, що кошти за паркування підуть до бюджету, а не в кишеню паркувальника. Зі встановленням спеціальних апаратів для збору за паркування таких проблем не виникатиме, переконаний Віталій.

«Думаю, це дисциплінуватиме водіїв, у першу чергу тому, що паркують автомобілі, коли хочуть, де хочуть, у тому числі на зелених зонах. А взагалі, за все в житті потрібно платити», – вважає працівник паркувального підприємства.

А працівники Державтоінспекції називають такий факт: нині, за статистикою, одне авто припадає на кожного третього ужгородця, а якщо врахувати й транзитний транспорт – то й на кожного другого. Усім цим машинам десь потрібно зупинятися, тому, якщо спрацює нова й дорожча система паркування, вийде лише позитив. Принаймні, автомобілів у центрі Ужгорода поменшає, а, відповідно, й порушень правил дорожнього руху, сподіваються в автоінспекції.
XS
SM
MD
LG