Доступність посилання

ТОП новини

Кам’янець на Поділлі відкрив туристичний сезон – 2008


Віктор Міняйло Кам’янець-Подільський, 7 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Туристичний сезон – 2008 в Україні відкритий! Першим про це заявив Кам’янець-Подільський. Що й не дивує: адже за кількістю пам’яток в Україні це подільське містечко посідає третє місце і є одним із семи чудес у державі.

В’їзд до Старого замку з мосту, який з’єднує два береги річки Случ
Невеличкий, але амбітний Кам’янець-Подільський називають містом контрастів та парадоксів. Тут і єдиний у світі міст, прокладений не впоперек, а вздовж річки, який з’єднує правий берег річки Случ знову ж таки з правим. А ще Кам’янець знаний завдяки каньйону, якому перевалило за 2 мільйони років. Середньовічне Старе місто Кам’янця – єдине у світі, котре розташоване на півострові площею аж 121 гектар.

Але переважна більшість туристів прямує оглянути «квітку на камені», як назвала Леся Українка кам’янецьку фортецю. Усіх їх ось уже три роки радо зустрічає контролер Валентина Павлівна. Каже, найбільше відвідувачів цікавить, «чому оця башта без купола, найбільша. А на ній не було купола, бо тут гармати стояли».

А поруч із фортецею – пам’ятник «Семи культур», про який розповідає професійний екскурсовод Тамара Яківна: «Круг – це Кам’янець, корона – це фортеця. А сім каменів-валунів – це сім народів, які в різний період проживали в нашому місті. Це місцеве населення: українці, литовці, вірмени, поляки, турки, євреї і росіяни».

7 чудес Кам’янця-Подільського

Як заявив начальник управління міжнародних зв’язків та туризму Кам’янець-Подільської міської ради Віктор Травінський, місто не лише дбає про збереження пам’яток, але й відбудовує втрачене.

«У нас багато є новинок. Ми відкриваємо об’єкти, які називаються „об’єкти втраченої історичної забудови“. Таких об’єктів сьогодні відбудовується в Кам’янці-Подільському 87. І я думаю, що через три роки це буде ще одна окраса нашого заповідника», – каже представник міськради.

Костьол Св. Петра і Павла, попереду якого колишній мінарет, на якому встановлено статую Богородиці
Щоб поліпшити обізнаність туристів про місто і направити їх відразу до унікальних пам’яток, влада міста провела конкурс «7 чудес Кам’янця-Подільського». А з їхніми результатами ознайомило одне з місцевих видавництв «Ділове місто».

Директор видавництва Тетяна Кориткіна й розповіла докладніше про найвизначніше у місті: «Акція „7 чудес Кам’янця-Подільського“ була відголосом акції, яка проводилася по всій Україні, – „7 чудес України“. Визначили 7 об’єктів. На першому місці – Стара фортеця, ніякої несподіванки в цьому не було. І решта об’єктів – це Смотрицький каньйон, костел, ратуша, замковий міст, міст „Стрімка лань“…»

«Батьки міста», згадуючи, що в 1919–1920 роках Кам’янець-Подільський був столицею Української Народної Республіки, наголошують, що вже незабаром місто також претендуватиме на столицю туризму – принаймні на Поділлі.
XS
SM
MD
LG