Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині позитивно оцінили результати саміту НАТО


Німеччина, 7 квітня 2008 (RadioSvoboda.ua) – Офіційний Берлін позитивно оцінив результати триденного саміту НАТО. Німецькі експерти в довгостроковій перспективі бачать Україну та Грузію в складі євроатлантичних структур.

Канцлер Анґела Меркель повернулася з Бухареста задоволеною. На її думку, триденний саміт НАТО був абсолютно успішним.

Успіх вона вбачає передусім у політичних питаннях. На її думку, нова стратегія стосовно Афганістану продемонструвала, що військовий успіх тісно пов’язаний із успіхом політичним.

Підбиваючи підсумки саміту, Меркель іще раз наголосила: «НАТО нікому не загрожує, і тим більше Росії». Німецький канцлер виступила за тіснішу співпрацю між альянсом та Росією.

Відмова Україні й Грузії в приєднанні до Плану дій для членства в НАТО, але надання їм перспективи на членство в альянсі в довгостроковій перспективі також належить до результатів саміту. Німеччині й Франції вдалося в цьому питанні відстояти свою позицію.

Меркель наголосила, що відносини з Росією тут не відігравали ніякої ролі. «Це рішення, яке стосується тільки НАТО й країн, що направили свої заявки. Інші тут не мають ніякого впливу», – запевнила німецький канцлер.

Німецька сторона в останні дні не раз наголошувала, що Україні й Грузії передусім потрібно подолати свої внутрішні проблеми. Стосовно України називають у першу чергу відсутність єдності серед населення відносно питання про євроатлантичну інтеграцію й нестабільну внутрішньополітичну ситуацію. У Берліні можна почути побоювання, що порушення за таких умов питання про членство в НАТО може лише ще більше дестабілізувати ситуацію.

Німецькі політологи згодні зі своїм керівництвом

Німецькі політологи також вважають, що рішення саміту НАТО стосовно України й Грузії абсолютно логічне. Приєднання України до ПДЧ тільки б посилило внутрішньополітичну кризу в Києві, вважає експерт берлінського Фонду науки й політики Райнер Лінднер.

Водночас в інтерв’ю газеті TAZ він визнав, що ухвалене в Бухаресті рішення можна розглядати як певну перемогу Москви. «Якщо аргументувати такими категоріями, як поразка й перемога, то після поразки Росії в питанні Косова тепер справді можна говорити про перемогу Москви за балами», – сказав експерт.

Але й у Росії, на думку Лінднера, починають також розуміти, що в довгостроковій перспективі навряд чи вдасться зупинити інтеграцію України й Грузії до західних структур.
XS
SM
MD
LG