Доступність посилання

ТОП новини

225 років від анексії Кримського півострова Російською імперією


Віталій Пономарьов Київ, 8 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – «Ми з повною довірою оголошуємо всім нашу волю на привласнення Кримського півострова і на приєднання його до Росії», – заявила 225 років тому російська імператриця Катерина ІІ. З усіх держав тодішньої Європи з протестами проти анексії незалежного Кримського ханства Російською імперією виступили лише Франція та Пруссія.

Наприкінці липня 1771 року 30-тисячна російська армія в ході війни з Туреччиною захопила Крим. Імператриця Катерина ІІ надіслала російському командуванню інструкцію, в якій окреслила свою позицію щодо кримських татар: «Росія готова нині ж без жодного зволікання і в ході самої війни тією самою нашою переможною зброєю їх цілковито у самому бутті винищити і землі їхні дощенту спустошити, як такий народ, що від нього ні користі, ані вигоди бути не може».

Незалежність, окупація та анексія

Тодішня російсько-турецька війна завершилася 1774 року Кючук-Кайнарджийським миром, за яким Кримське ханство було проголошене незалежним від Туреччини. Через 3 роки російська армія знову вторглася до Криму, завдала поразки війську хана Девлет-Гірея ІІІ і привела до влади його брата Шагін-Гірея. У вересні 1782 року проти Шагін-Гірея почалося повстання, яке придушила російська армія.

Нарешті, наприкінці лютого 1783 року Шагін-Гірей під тиском російської влади зрікся престолу. А 8 квітня Катерина видала маніфест про ліквідацію Кримського ханства і приєднання його території до Російської імперії: «Щоб викорінити всі приводи до розбрату, що за татар може статися, і не меншою мірою на відшкодування збитків наших, наважилися ми взяти під державу нашу півострів Кримський, півострів Тамань та всю Кубанську сторону».

Шагін-Гірей виїхав на Тамань, однак був заарештований і вивезений до Воронежа, а звідти до Калуги. Через 4 роки хан з дозволу Катерини виїхав до Туреччини, там з наказу султана був перевезений на острів Родос і страчений. До кінця ХVIII століття через утиски російської влади з Криму до Туреччини виїхало близько 100 тисяч кримських татар.
XS
SM
MD
LG