Доступність посилання

ТОП новини

Чи заборонять в Україні всесвітню партію «Хізб ут-Тахрір»?


Володимир Притула Цього тижня в Криму постійні комісії Верховної Ради автономії мають подати свої пропозиції для підготовки законопроекту щодо заборони в України всесвітньої партії «Хізб ут-Тахрір». З такою ідеєю кілька днів тому виступив спікер місцевого парламенту Анатолій Гриценко. Однак цю ініціативу в Криму уже поставили під сумнів.


Цього тижня в Криму постійні комісії Верховної Ради автономії мають подати свої пропозиції для підготовки законопроекту щодо заборони в України всесвітньої партії «Хізб ут-Тахрір». З такою ідеєю кілька днів тому виступив спікер місцевого парламенту Анатолій Гриценко. Однак цю ініціативу в Криму уже поставили під сумнів.

«Хізб ут-Тахрір», повна назва «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі» (в перекладі з арабської – Ісламська партія звільнення) – сунітська релігійно-політична організація, створена 1953 року в Єрусалимі. Її мета – сприяти поверненню мусульман до ісламського способу життя і поширенню ісламу. Декларується, що реалізація цієї мети можлива лише через відновлення єдиної світової теократичної держави – халіфату. При цьому організація заявляє, що виступає виключно за мирний спосіб досягти своїх цілей.

Однак Абдуселям Селяметов, єдиний в автономії легалізований активіст «Хізб ут-Тахрір», у розмові з Радіо Свобода заявив, що кримські діячі цієї організації лише пропагують ідеї відродження ісламу серед мусульман і зовсім не збираються включати Україну до складу халіфату.

«Хізб ут-Тахрір» ні в Криму, ні в Україні не зареєстровано офіційно як організацію. Зараз його активісти реєструються як релігійні громади.

Минулого тижня за ініціативи спікера кримського парламенту Анатолія Гриценка президія Верховної Ради Криму вирішила розглянути на сесії питання про заборону «Хізб ут-Тахрір» на тій підставі, що вона заборонена у 40 країнах світу. За його словами, ухвалений законопроект кримські депутати передадуть до Верховної Ради України.

Ініціативу кримського спікера розкритикували у Меджлісі

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров скептично, навіть критично поставився до ідеї Анатолія Гриценка.

Він сказав, що коли припустити, що автори проекту постанови справді переймаються проблемами організованого міжнародного тероризму і тим, щоб не допустити його проявів у Криму, їм слід було б виходити з того, що на ідеологічному полі кожної релігії, включно з ісламом, існують «фундаменталістські», екстремістські утворення, які іноді мають терористичну спрямованість.

За словами Чубарова, вибірковий підхід авторів проекту постанови не сприятиме порозумінню в кримському суспільстві.

Говорячи конкретно про активістів «Хізб ут-Тахрір», Чубаров висловив переконання, що за ними стоять іноземні гроші.

«Якщо вони виступають проти інтеграції України в євроатлантичні, європейські структури, це може бути вигідним тільки тим нашим сусідам, які не хочуть такого розвитку України. Москва запускає будь-які можливості для того, щоб українське суспільство не вийшло на таку сталу дорогу, на послідовний розвиток демократії», – сказав Радіо Свобода перший заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров.
XS
SM
MD
LG