Доступність посилання

ТОП новини

Київські вибори – що на кону?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Вашому комп''ютері для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведуча: Юлія Жмакіна
Гості Свободи: Дмитро Андрієвський – офіційний керівник штабу Віталія Кличка, депутат Київради, керівник фракції «Наша Україна» у Київраді; Денис Комарницький – депутата Київради, депутатська фракція «Блок Леоніда Черновецького», постійна комісія з питань земельних відносин.

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Юлія Жмакіна: Рівно за тиждень, до 15 квітня, київський тервиборчком має закінчити реєструвати кандидатів у депутати Київської міської ради і кандидатів на посаду київського міського голови.

Так от, унікальний буквально факт: ці вибори можуть побити рекорд. У якому сенсі? Станом на сьогодні зареєструвалася 91 людина, яка хоче бути новим Черновецьким, включно з самим Леонідом Михайловичем.

Якої довжини будуть виборчі бюлетені? Важко сказати.

Отже, кампанія набирає обертів. Вже містом висять бігборди, лайтбокси, які промовляють до киян, який мер потрібен. Сильний чи розумний – така дилема. Сьогодні звернулися до Генпрокуратури з проханням розтлумачити, як фінансується і на яких підставах. КМДА помістила рекламу по всьому місту, де вона дає киянам якісь гарантії доброго майбутнього, це кого вона рекламує.

Самі ці вибори, як кажуть експерти, це маленька модель для всієї України, як будуть далі відбуватися вибори, за якими схемами. І не лише загальнонаціональні, але й місцеві, локальні.

Давайте почнемо з найсвіжіших новин. Стало от, наприклад, сьогодні відомо, що Юрій Луценко, міністр внутрішніх справ, може очолити список НУНС до Київради. Раніше, якщо ви пригадуєте, Юлія Тимошенко, прем’єр-міністр, робила подібну заяву.

Як ви ставитеся до цього? Як взагалі це мають розцінювати прості кияни? Дмитро Андрієвський: Дійсно, сьогодні дуже багато людей, які зареєструвалися і, як Ви сказали, хочуть стати другим Черновецьким…

Не те, щоб другим…

Дмитро Андрієвський: Я знаю на 100%, принаймні, одну людину, яка не хоче стати другим Черновецьким. Це Віталій Кличко, який сьогодні веде до перемоги нову свою команду, з якою буде реформувати Київ.

Щодо Ю.В.Луценка, то я впевнений, що такий крок має свої певні пояснення. Юрій Віталійович як лідер списку бере на себе моральну відповідальність за фракцію у Київраді. Ми бачили, що не завжди фракція в Київраді в минулому скликанні голосувала так, як…

Це Ваша фракція рідна.

Дмитро Андрієвський: Так.

Голосували разом з ким?

Дмитро Андрієвський: На жаль, так… Як було записано в програмі. Дуже часто це відбувалося проти рішення, в тому числі партійних рішень «НУ».

Думаю, що в цього блоку є потенціал. Думаю, що Ю.В.Луценко забезпечить, щоб дійсно пройшли до Київради кращі представники НУНС.

Ну, от Ви сказали, що морально відповідати. Але якщо людина приходить, то хтось би побачив у Київраді, наприклад, Юлію Тимошенко як депутата чи Луценка. Цього ж, очевидно, що не буде.

Дмитро Андрієвський: Ні. Чому? Наприклад, Ю.В.Луценко був свого часу обраний депутатом і деякий час працював. Я його особисто бачив.

Думаю, що киянам буде дуже цікаво побачити і Юлію Володимирівну Тимошенко. Чому? Це ж не заперечено законодавством. Вона може виконувати обов’язки…

Цьому зрадіє, очевидно, Блок Леоніда Черновецького, я так думаю. Так, пане Денисе?

Денис Комарницький: Я хотів би зазначити декілька речей. Ви сказали, що на сьогоднішній день дуже багато людей виявили бажання балотуватися на посаду Київського міського голови.

На жаль, на сьогоднішній день у нас є взагалі проблеми в культурі, в тому числі і в політичній культурі. На сьогоднішній день багато з тих людей, які виявили бажання балотуватися, навіть не належать до міста Києва і не є представниками киян, вони навіть фахово не зможуть виконувати обов’язки київського міського голови.

Що стосується Ю.В.Луценка, то мені взагалі важко коментувати його вчинки, вони можуть бути різними. Але я особисто вважаю, що йому потрібно було б краще працювати на своєму основному місці роботи. Мені здається, що там дуже багато проблем, які потрібно негайно вирішувати.

А ось, власне, чи приклад Києва, як ідуть на ці перевибори представники коаліції, свідчить про єдність коаліції чи ні?

Дмитро Андрієвський: Сьогодні дійсно дуже багато політичних сил працюють над тим, щоб узяти перемогу і вибороти відповідні місця в Київраді. Думаю, що це і відповідальність дуже величезна.

Хотів би сказати, що Віталій Кличко, який сьогодні користується величезною підтримкою серед киян, спирається в першу чергу на їхню підтримку і не розраховує на підтримку будь-якої політичної сили.

Він чітко сказав, що на сьогоднішній день готовий сісти за круглий стіл переговорів і відпрацювати головне – це стратегію розвитку міста, разом відпрацювати і утворити велику демократичну команду. Ми своїми стратегічними партнерами бачимо всі політичні сили, всіх чесних політиків, які не заплямували себе розподілом київської землі та київського майна.

Здається, що зараз на простягнуту руку відповіді досі не було…

Багато експертів говорять, що хто фактично візьме Київ, хто виграє битву за Київ, то фактично це багато в чому вирішить майбутнє президентських виборів. Ви з цим погоджуєтеся чи ні?


Дмитро Андрієвський: Я б таку політизацію питання не проводив би. Я впевнений, що політикам, які сьогодні йдуть і виборюють посаду Київського міського голови, ведуть свої політичні сили до Київради, треба в першу чергу розумітися на проблемах міста Києва і думати про київську громаду.

Якщо є чітка програма, якщо є команда чесних професіоналів, яка здатна це виконати, то це головний момент, який, наприклад, рухає Віталієм Кличком.

Хто буде в першій п’ятірці?

Дмитро Андрієвський: У першій п’ятірці буде Віталій Кличко, всім відомий політик, Іван Плачков…

Денис Комарницький: Теж усім відомий.

Відомий, так. Соратник пана Івченка…

Дмитро Андрієвський: Людина, яка створила «Київенерго». Це символ енергетичної могутності міста.

Анатолій Коваленко, Наталія…

Денис Комарницький: Теж всім відомий…

Дмитро Андрієвський: Та Дмитро Андрієвський.

Денис Комарницький: Те, що відбувається в Києві, то насамперед це дійсно боротьба за владу. І всі політичні сили, які на сьогодні критикують… І мені дуже прикро, що в нас усі кампанії, особливо опозиційні, будуються лише на критиці, тому що це легше всього…

Дмитро Андрієвський: Віталій Кличко запропонував програму розвитку міста. Там жодного слова про критику немає.

Денис Комарницький: Я хотів би зазначити, що сьогодні програма розвитку є тільки в команди Л.М.Черновецького.

Стосовно Віталія Кличка, то це є його проблема, тобто відсутність команди і відсутність чіткої програми, тому він її дуже часто змінює.

Денисе, на кого працюватиме адмінресурс, якщо працюватиме? Таке наївне запитання.

Денис Комарницький: Я хотів би сказати, що у нас дійсно є проблеми з тим, що за рахунок центральних органів влади застосовується адмінресурс. Ми бачили це, коли нам заблокували муніципальні виплати для киян за дорученням Кабміну…

А Секретаріат вас підтримує?

Денис Комарницький: Я не сказав би, що Секретаріат нас підтримує. Я про це не знаю.

Але я хотів би сказати, що у нас дійсно є проблеми, дійсно буде застосовуватися адмінресурс. Тим більше він буде застосовуватися зараз, коли пан Луценко, будучи міністром внутрішніх справ, пішов на вибори.

Дмитро Андрієвський: Коли люди отримують дотації, коли люди отримують визначені законодавством надбавки до пенсій, вони мають розуміти, що це йде від київської влади, йде перерозподіл бюджету. А коли там зазначається, що це від Черновецького йде, то це є порушення, це є головний адміністративний ресурс.

Я впевнений, на жаль, що адміністративний ресурс буде використовуватися командою Черновецького, цинічною командою, яка сьогодні хоче зберегтися при владі.

Денис Комарницький: У нас є проблема. Віталій Кличко – це така людина, яка постійно змінює команду…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG