Доступність посилання

ТОП новини

Слухання в Конгресі США стають ареною боротьби претендентів на посаду президента


Петро Войцеховський Вашингтон, 8 квітня 2008 (RadioSvoboda.ua) – На сьогоднішніх слуханнях у сенатському Комітеті зі збройних сил розгортається гостра й суперечлива дискусія, яка фокусує увагу всієї країни. Командувач військових сил США в Іраку генерал Дейвид Петреус звітує в перед Комітетом про американські успіхи в досягненні миру в Іраку за останні півроку.

Хоча такі звіти практикуються регулярно (попередній відбувся сім місяців тому), сьогодні іракське питання стало чи не найголовнішим у політичних дискусіях у США. Воно займає велике місце й у передвиборній боротьбі можливих кандидатів на президента.

Всі троє претендентів на цю посаду – сенатори Джон МакКейн, Гіларі Клінтон та Барак Обама – є членами сенатського Комітету зі збройних сил, де відбуваються слухання. Очікують, що кожен із них скористається можливістю поставити запитання генералові Петреусу, щоб або захистити, або розкритикувати політику президентської адміністрації.

У вступній промові співголова Комітету, сенатор-демократ Карл Левін висловив переконаність, що подальше перебування американських військ в Іраку є помилкою, оскільки там розгортається громадянська війна, яку Америка не в змозі зупинити. Його опонент, сенатор-республіканець Джон Маккейн, навпаки, наголосив, що треба розвинути досягнуті успіхи та продовжувати підтримку іракського уряду.

Кажуть, в Іраку є прогрес

У своїх свідченнях генерал Петреус, зокрема, зазначив, що за останні місяці в Іраку відбувся значний, хоча й нерівномірний прогрес. Із вересня минулого року значно зменшилися рівень бойових сутичок та кількість цивільних жертв. Іракській «Аль-Каїді» та іншим екстремістським елементам завдано серйозних ударів, спроможність іракських сил безпеки значно зросла, і помітно активніше стали діяти місцеві органи правопорядку, а також саме населення.

Проте, за його словами, ситуація у деяких районах Іраку досі є незадовільною, в країні залишається безліч проблем.

Слухання продовжуються, і всі чекають на полеміку, в якій візьмуть участь усі три претенденти на посаду президента.
XS
SM
MD
LG