Доступність посилання

ТОП новини

90 років від анексії Бессарабії Румунським королівством


Віталій Пономарьов Київ, 9 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – «Не треба чекати, поки нас одружать на Румунії, краще ми самі одружимося на Україні», – говорили у січні 1918 року українці Південної Бессарабії (нині це частина Одеської області). До Бессарабії історично належали землі з українським та молдовським населенням між Прутом, Дністром та Дунаєм. Цього дня 90 років тому Бессарабія була приєднана до Румунського королівства.

У січні 1918 року територію Бессарабії зайняла румунська армія. А 9 квітня бессарабський парламент «Сфатул Церій» («Рада Країни») більшістю голосів ухвалив рішення про приєднання Бессарабії до Румунського королівства на засадах автономії. При цьому фракції національних меншин: українська, болгарська та німецька, – заявили про необхідність проведення референдуму із цього питання. Українська влада не визнала анексії Бессарабії, і 13 квітня Центральна Рада виступила із «Заявою Румунському урядові»: «Центральна Рада не визнає Бессарабське питання вирішеним актом від 9 квітня. Висловлюємо надію, що Румунський уряд найде в Бессарабському питанні певний ґрунт для згоди, котра могла б задовольнити обидві сторони».

Уряд гетьмана Скоропадського теж не визнав анексії Бессарабії і навіть заборонив вивозити туди товари з України: «Зважаючи на те, що Бессарабія анексована Румунією, вивіз за кордон всяких товарів в Румунію та Бессарабію безумовно забороняється».

У листопаді 1918 року румунська армія захопила і північ Бессарабії.

Наслідки анексії

Наступного року приєднання Бессарабії до Румунії визнали держави Антанти, воно було зафіксоване у Сен-Жерменському та Севрському мирних договорах. А 1939 року у секретному протоколі до пакту Молотова-Ріббентропа Німеччина визнала за Радянським Союзом свободу дій щодо Бессарабії, і 28 червня 1940 року її окупувала Червона армія.

У центральній Бессарабії керівництво СРСР створило Молдавську республіку, а північ Бессарабії була приєднана до Чернівецької області України. Натомість на півдні Бессарабії була утворена Ізмаїльська область, яка 1954 року ввійшла до складу Одеської області України.
XS
SM
MD
LG