Доступність посилання

ТОП новини

Вимушена крадіжка через інфляцію


Наталка Кудрик Рим, 9 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Вкрасти шматок сиру, бо нема за що його купити... До таких вимушених крадіжок дедалі більше вдаються італійські пенсіонери. За останні 10 років у країнах єврозони в березні рівень інфляції сягнув рекордного рівня 3,5%. В Італії від економічної кризи найбільше потерпають особи похилого віку.

У супермаркеті непомітно кидають до кишені упаковку шинки, сиру чи м’яса. Ці продукти стали для декого на вагу золота. Високі ціни на фрукти і овочі змушують літніх споживачів до інших хитрощів. Після того, як зважили товар і приклеїли цінник, у пакунок додають ще кілька грамів багатого вітамінами продукту. Наближаючись до каси, тремтять, коли їх викривають, кидаються в плач.

Із-поміж дрібних крадіїв вони попадаються частіше.Упродовж чотирьох років на 40% збільшилася кількість пенсіонерів, які цуплять продукти з полиць супермаркетів через фінансову неспроможність. Так звітує Національний інститут статистики ISTAT.

На межі бідності

В Італії серед 23 мільйонів пенсіонерів 7 мільйонів отримують від держави менше, ніж 500 євро. Ще 3 мільйони мають пенсію у розмірі 500-750 євро. У багатьох випадках до осіб, котрих зловили на гарячому, жодних запитань, і ніхто не наважується викликати поліцію.

Решта покупців у черзі співчутливо коментують:

«Так, я чув про подібні випадки. Але відверто кажучи, якщо люди не в змозі дотягти до кінця місяця, то я хотів би знати, що ж вони мають робити?» — говорить один зі споживачів.

Інший додає: «Якщо хтось краде шматок хліба чи просить упаковку ковбаси, то це слід людині дати — не обов’язково його красти».

Уряд зміниться, а політика?

Італійські політики визнають, що пенсії в країні надто малі. Та й зарплати не підвищувалися з 2000 року і вважаються одними з найнижчих серед країн євроспільноти. Однак вживати радикальних заходів проти невпинного росту цін і поліпшувати добробут громадян буде першочерговим завданням уже нового уряду.

Через три дні в Італії дострокові парламентські вибори і одночасно вибори прем’єр-міністра. За посаду глави уряду змагаються 16 кандидатів. Основними претендентами є правоцентрист екс-прем’єр Сильвіо Берлусконі і лідер лівоцентристської Демократичної партії, колишній мер Рима Вальтер Вельтроні.
XS
SM
MD
LG