Доступність посилання

ТОП новини

Справа Сюзанни Станік триває


Тетяна Ярмощук Звільнена, поновлена і знову звільнена. Чи є конституційним указ Президента Ющенка про скасування указу його попередника, яким Сюзанна Станік була призначена суддею? Із проханням з’ясувати це до Конституційного Суду звернулися 56 депутатів, представників Партії регіонів. А Сюзанна Станік заявила, що відкликає свої підписи під рішеннями Конституційного Суду.


Звільнена, поновлена і знову звільнена. Чи є конституційним указ Президента Ющенка про скасування указу його попередника, яким Сюзанна Станік була призначена суддею? Із проханням з’ясувати це до Конституційного Суду звернулися 56 депутатів, представників Партії регіонів. А Сюзанна Станік заявила, що відкликає свої підписи під рішеннями Конституційного Суду.

Віктор Ющенко вперше звільняв Сюзанну Станік у травні минулого року «у зв’язку з порушенням присяги». Але наприкінці березня цього року він поновив її на посаді за рішенням Верховного Суду. Однак відразу ж, уже на початку квітня, Президент Ющенко скасував указ Президента Кучми про призначення Станік суддею Конституційного Суду.

На думку колишнього міністра юстиції, регіонала Олександра Лавриновича, який буде представником депутатів у Конституційному Суді, таке рішення є правовим нонсенсом.

«Укази про призначення можуть бути відмінені, якщо на те є підстави, передбачені відповідними законами, але вони не можуть бути скасовані. Треба мати не тільки вже тільки формальну юридичну логіку, а елементарний здоровий глузд. Якщо людина призначена на посаду, вона після вступу на цю посаду виконує певні повноваження, виконує функції, від яких складається дуже великий ланцюжок різних наслідків. Якщо йдеться про суддю, то він ухвалює рішення іменем України, які обов’язкові на всій території держави для всіх», – каже Олександр Лавринович.

Поки що усі рішення Конституційного Суду є чинними

Сама ж Сюзанна Станік заявила, що відкликає свої підписи під ухвалами Конституційного Суду за останні чотири роки. Однак тимчасово – допоки суд з’ясовуватиме питання щодо її звільнення.

Але чи існує процедура відкликання підпису?

«Рівно, як і ті процедури, що здійснює високоповажний Президент України», – зачвила Сюзанна Станік, відповідаючи на питання журналістів.

На думку ж заступника керівника Секретаріату Президента Ігоря Пукшина, рішення Сюзанни Станік не матимуть ніяких правових наслідків.

«Що стосується відкликання підписів, то з юридичної точки зору це неможливо. Їх неможливо відкликати, немає такої процедури. Це не передбачено законом, отже, і не тягне за собою ніяких правових наслідків», – каже один із керівників президентського Секретаріату.

Поки що усі рішення Конституційного Суду є чинними, заявляє голова КСУ Андрій Стрижак.

«Рішення Конституційного Суду не переглядаються. Вони є остаточними. Проте є один випадок, коли рішення може бути переглянуте – це 68-ма стаття: Конституційний Суд відкриває нове провадження у справі при виявленні нових обставин, які не були предметом його розгляду, але які існували на час розгляду та ухвалення рішення або дачі висновку у справі. Поки не буде ухвалене рішення про скасування чи нескасування цього рішення, вони є чинними», – каже голова Суду.

Минулого року Сюзанна Станік була доповідачем у справі про відповідність Конституції указу Президента про достроковий розпуск Верховної Ради i призначення позачергових виборів.
XS
SM
MD
LG