Доступність посилання

ТОП новини

На чию користь страховка? Прибутки страхових компаній України зростають


Марічка Набока, Сашко Лащенко Прибутки страхових компаній України лише за один рік зросли утричі. Про це свідчать дані Державної податкової адміністрації. Якщо позаторік страхувальники задекларували доходи у три з половиною мільярди гривень, торік їм вдалося заробити понад десять мільярдів. З чим пов’язане зростання доходів страхових компаній України? Чи виграють від цього споживачі?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи страхувалися ви і від чого?
Тоня, адміністратор кафе:
- Страхувала машину, бо зараз усі їздять жахливо. Також медицинська страховка була, коли подорожувала в Єгипет.
Олексій Іванович, підприємець:
- Ніколи, бо це не потрібно, я в це не вірю. Страховка одна-єдина — це Господь.
Емма, товарознавець:
- Я застрахувала своє життя, майно.У мене родичі також застраховані. Слава Богу, ще нічого не ставалося.
Євген, учитель:
- У мене хата застрахована. Але не всім компаніям треба вірити, треба якось їх перевіряти.
Ірина, менеджер з продажу:
- У мене машина застрахована, адже це обов’язково тепер.
Чи ризикують українці?

В Україні діє зараз чотириста вісімдесят страхових компаній. Принаймні стільки їх зареєстровано. Це рівно удвічі більше, ніж десять років тому. А враховуючи зростання прибутків страхувальників, деякі експерти заговорили про «страховий бум» в Україні. Відомий економіст, колишній урядовець, нині народний депутат Сергій Терьохін пов’язує активність на страховому ринку зі зміною законів. Тепер, на думку Сергія Терьохіна, страхувальники більше діють на користь споживачів, ніж це було, наприклад, кілька років тому:

«Перекрили популярну 5 років тому схему з використання страхових компаній для відмивання коштів. Тепер люди зрозуміли, що це є нормальний бізнес. Він є доволі конкурентний, і якщо сьогодні будь-яка страхова компанія дозволяє собі розкіш не виплачувати вартість полісу, то вона приречена на неуспіх, оскільки є багато інших страховиків, які можуть надати відповідні послуги».

Про деякі види страхування, які можна обрати нині в Україні, розповідає Алла Павленко, керівник відділу однієї зі страхових компаній.

«Найголовніше — це набір ризиків. Наприклад, для автострахування є такий набір ризиків: дорожньо-транспортна пригода, незаконне заволодіння, стихійні явища, протиправні дії третіх осіб. Якщо це медичне страхування, то там зовсім інші ризики. Є страхування ризикове, тобто ризики страхуються, а є накопичувальні види страхування. Це страхування життя на якийсь довгий термін, наприклад, 20 років. А ризикове – це на коротший термін, наприклад, на рік. Якщо упродовж року з тобою нічого не трапилося, то страхова компанія нічого не відшкодовує».

Однак, не в усіх українців страхувальники викликають зараз довіру. Наприклад, киянка Ганна Володимирівна не наважується тепер звертатися до страхових компаній.

«Думала, думала, але не наважилася. Ходила в одну страхову компанію, прослухала бесіду. Але здалося мені це не дуже надійною справою, незважаючи на те, що на заході це прийнято».

Нехіть до страхування на Дніпропетровщині

Із близько п’ятисот страхових компаній, які діють в Україні, свої представництва в регіонах має лише кожна десята. У страхувальників Дніпропетровщини доходи теж зросли, як і в їхніх колег в інших областях. А працюють вони в основному із корпоративними клієнтами, підприємствами, приватними фірмами. Розповідає дніпропетровська кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська.

«Що ж до так званого роздрібного страхування фізичних осіб, так називають страхування населення, то, за словами експерта ринку страхових послуг Ірини Сіренко, цьому сегменту в регіоні уваги поки приділяється мало, та й якість пропонованих населенню послуг і продуктів низька.

На думку експерта, страховим компаніям завойовувати клієнтів серед пересічних громадян поки важко: дається взнаки недовіра мешканців до будь-яких фінансових інститутів — чи то банків, чи страхових компаній, сформована після розпаду Радянського Союзу.

Як каже Ірина Сіренко, нерідко для того, щоб завоювати ринок, застосовується недобросовісна конкуренція, демпінгові заходи, і як наслідок — невиконання страхових зобов’язань. Це теж негативно впливає на розвиток страхового ринку.

Найбільше людей на Дніпропетровщині страхує своє майно, та й то, як виглядає, не зі власної волі: страхування квартири чи авто — обов’язкова умова отримання кредитів. Що ж до добровільного страхування, тут найбільшою популярністю користується медичне страхування: Дніпропетровщина – регіон з великим техногенним навантаженням і поганою екологією, і щороку за медичними страховками регіональні філії великих страхових компаній виплачують сотні тисяч гривень».

Широкий вибір

Прибутки страхового ринку в Сполучених Штатах – сотні мільярдів, а не десять, і не гривень, звісно, а доларів. Як можна у США знайти вигоду серед різних страхувальників, переконався на власному досвіді американський кореспондент Радіо Свобода Юрій Дулерайн.

«Моя страхова компанія щороку підвищувала мені платню за свої послуги. Тож я вирішив поміняти компанію, адже їх вагон. Я подзвонив в іншу, відправив їм мій страховий поліс, вказав ціну, яку плачу – 1048 доларів у рік. Мені прислали свою пропозицію, яка виявилася на сто доларів дешевшою».

На що споживачеві слід звернути увагу, щоб не пошитися в дурні під час страхування, радить юрист, голова Товариства захисту прав споживачів «Закон» Владислав Андрущенко:

«Найчастіше порушуються права, коли люди ведуть справи з філіалом, а сама компанія в іншому місті. Коли людна помирає, родичі займаються похоронами, а в страхової компанії є умова: 3 дні. Всі такі умови написані малими літерами, людина, коли підписується, йому всі умови не пояснюють».

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG