Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії на радарі служитиме не більш як 250 американських вояків (Огляд європейської преси)


Оксана Пеленська Прага, 9 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Головна тема чеської преси – договір про встановлення радару американської системи протиракетної оборони на чеських теренах. У Празі на початку травня його має підписати з чеським урядом державний секретар США Кондоліза Райс. Цієї теми не обходять і словацькі щоденники. А польська преса зосередилась на погрозах Росії щодо можливого розпаду України.

У чеській столиці Кондолізу Райс чекають на початку травня – її підпис має ствердити договір між США і Чехією про те, що радар системи протиракетної оборони на військовому полігоні Брди буде збудований. За повідомленням Чеського телеграфного агентства, в Чехії має одночасно служити не більше як 250 осіб військового і цивільного персоналу США – тільки під час ротацій, а звичайно на чеських теренах перебуватиме не більше 170 американських фахівців.

Однак Росія, як зазначає празький щоденник «Млада Фронта Днес», прагне мати чеський радар під контролем. Якщо у Чехії будуть американські вояки, то й російські мають бути також, і не тільки в Чехії, але і в Польщі, цитує газета міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова.

Чехи таку перспективу категорично заперечують. Зокрема, празька газета «Лідове новіни» звертає увагу на заяву чеського уряду про те, що чехи готові допускати російських фахівців, але як інспекції, а не на умовах постійного перебування російських військових у Чехії.

Словацький щоденник «Сме» уважно стежить за подіями в Празі, де сьогодні триває чергове коло чесько-американських переговорів щодо деталей умов перебування американських вояків на чеських теренах. Газета звертає увагу на так звану додаткову угоду СОФА, в якій сторони докладно домовляться про все те, що стосується життя і роботи американських фахівців у Чехії. Чеський радар, нагадує словацька газета, має доповнити ракетна база в Польщі.

У нинішній польській пресі звертає на себе увагу публікація про російські погрози Україні у зв’язку з її євроатлантичними прагненнями. «Ґазета польська» цитує слова міністра оборони Польщі Боґдана Кліха про те, що російський президент Володимир Путін погрожує розпадом України. Боґдана Кліха здивували слова російського лідера, в яких він відчув повернення до концепції тимчасовості української державності. За словами польського політика, «такі погрози не повинні мати місця в міжнародних відносинах». Успіхом саміту НАТО в Бухаресті польський міністр вважає те, що вдалось досягти одностайності в тому, що в майбутньому Україна стане членом НАТО. Адже такого запевнення щодо приєднання до альянсу свого часу не отримали ні Польща, ні жодна з інших нових країн-членів НАТО.
XS
SM
MD
LG