Доступність посилання

ТОП новини

Сільські райони Дніпропетровщини міркують, як виживатимуть в умовах СОТ


Юлія Рацибарська Дніпропетровщина, 9 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сільські райони Дніпропетровщини починають готуватися до фактичного входження України до Світової організації торгівлі. Переважна більшість із них – дотаційна, відтак обласна влада ставить перед місцевими керівниками завдання: виявляти більше ініціативності й уже зараз думати, як будуть виживати в нових умовах.

Однією з вимог СОТ є обмеження підтримки сільгоспвиробників
(ukrinform)
Фермер із Петропавлівки – одного з найвіддаленіших райцентрів Дніпропетровщини – Леонід Каніболоцький вступом України до СОТ дуже не переймається. На полях гаряча пора, пересівають і підживлюють рослини.

Агровиробник відмовився від державних дотацій на вирощений урожай: вирішив, що мусить вчитися господарювати сам, без сторонньої підтримки. Відтак пан Каніболоцький впевнений: вступ України до СОТ його невеличкому господарству не зашкодить.

«Однією з вимог СОТ є обмеження підтримки сільгоспвиробників, але ми весь час існуємо в такому якомусь законодавчому вакуумі. Про своє господарство я взагалі не думаю, що воно може постраждати. На світовому ринку зараз дефіцит сировини, а ми вирощуємо саме ті гібриди соняшника, які закордон у нас залюбки купує і переробляє на біопаливо», – говорить фермер.

Майже всі сільські райони «сидять» на дотаціях згори

А втім, експерти не поділяють оптимізму таких фермерів, як пан Каніболоцький. Після остаточного вступу до СОТ держава найімовірніше почне відмовлятись від дотацій аграріям, а це болюче вдарить передусім по господарствах середнього розміру, й вижити зможе далеко не кожне.

Іще одна проблема, яка постає вслід за цією, – наповнення бюджетів сільських районів. Вже й зараз самодостатні районні скарбниці в області можна перелічити на пальцях однієї руки. Із 22-х сільських районів лише вісім самі заробляють на зарплати вчителям та медикам, більшість же отримують дотації з області.

Чи не єдиний район, який не чекає грошей згори, – Павлоградський. Тут надходження до місцевої скарбниці забезпечують вугільні шахти. Голова районної ради Віктор Войний переконаний,що після вступу до СОТ його район старців не поведе.

«Минулий рік був дуже вдалим для нас, і ми не тільки виконали бюджет, а й перевиконали на 10 мільйонів гривень. Цифра як для сільського району дуже велика. Павлоградський район чи не єдиний на всю область бездотаційний», – запевняє керівник Павлоградської райради.

У Петриківці сподіваються вижити за рахунок «зеленого» туризму

Як виживатимуть інші сільські райони, де нема промислових підприємств, поки що під запитанням. Петриківка до майбутніх ризиків, пов’язаних із СОТ, почала готуватися однією з перших. Район суто аграрний, відтак людей, досі зайнятих у виробництві сільгосппродукції, почали орієнтувати на інше.

Голова районної ради Наталя Коваленко розповідає: у Петриківці створили 18 «зелених» садиб, дві з них уже приймають туристів. Одна з переваг цього району — збереження традиції унікального декоративного розпису – тепер має попрацювати на мешканців, переконана Наталя Коваленко.

«Догму, яка вкоренилася роками, про те, що сільськогосподарський район не може вижити самотужки, треба розвінчувати. Ми не стали винаходити велосипед, просто вивчили досвід сусідів і визначилися: одним з пріоритетних напрямків буде створення історико-культурного центру і розвиток «зеленого» туризму. Це й буде той напрямок, що працюватиме на створення нових робочих місць, на поліпшення добробуту селянських сімей», – розповіла голова Петриківської районної ради.

У лютому нинішнього року Генеральна рада СОТ схвалила вступ України до Світової організації торгівлі. До 4 липня протокол про вступ має ратифікувати Верховна Рада. Повноправним членом об’єднання Україна стане на 30-й день після ратифікації.
XS
SM
MD
LG