Доступність посилання

ТОП новини

Американська іпотечна криза коштуватиме трильйон


Ірина Халупа Прага, 9 березня 2008 (RadioSvoboda.UA) – Американська іпотечна криза зачепила весь світ. Новий звіт Міжнародного валютного фонду вказує, що глобальні фінансові втрати можуть досягти трильйона доларів. Те, що почалося 8 місяців тому в Америці, нині непокоїть і МВФ. Ця криза радикально зменшила валютні резерви американських фінансових інституцій, констатує Міжнародний валютний фонд. Подібний алярм цього тижня вже підняла інша американська установа, Федеральна корпорація страхування депозитів, організація, яка застраховує банкові депозити.

Внаслідок іпотечної кризи американські банки опинилися з великими боргами. Тому вони змушені відкладати мільярди, щоб покрити цей борг. Федеральна корпорація страхування депозитів каже, що таким банківським гігантам, як Citigroup та Bank of America загрожує падіння рейтингів, якщо їхні капітальні резерви будуть і далі скорочуватися. Якщо таке станеться, ці банки не зможуть давати позики, що у свою чергу зменшить перспективи розвитку нових бізнесів, призведе до звільнення людей та безробіття.

Хайме Каруана, голова монетарного відділу Міжнародного валютного фонду, прогнозує, що ця криза не зупиниться, а навпаки зростатиме.

Загальне економічне сповільнення на обрії, каже він: «Кредитне погіршення суне через весь кредитний спектр і досягло ринку комерційних іпотек та корпоративних кредитів. Згідно з кредитним циклом рівень неплатежів зростатиме загалом».

За надмірний ризик доведеться платити

МВФ попереджає, ці країни, чиї фінансові інституції пішли на надмірний ризик, опинилися в небезпеці. Ринок нерухомості починає падати в кількох європейських країнах, зокрема у Великобританії, де він був надмірно завищеним уже тривалий час. Східна Європа та Балкани також у небезпеці. Бурхливе економічне зростання, легкі кредити та високі ціни на нерухомість, все це віщує економічну небезпеку в майбутньому. Якщо ціни на нерухомість упадуть, банки та споживачі опиняться в такій самій ситуації, як у США.

В Інтернеті рясніють пропозиції, зокрема на українському, болгарському та румунському ринках нерухомості. Обіцяють, що ваші інвестиції матимуть великі річні прибутки, а це червоне світло, кажуть аналітики.

Це погане слово – рецесія

Професор Гарвардського університету Мартін Фельдстайн, головний економічний радник президента Рональда Рейґена, стверджує, що колапс ринку нерухомості та неплатежі іпотек серйозно загрожують американській економіці. І ще таке: МВФ знизив свій прогноз щодо економічного зростання на цей рік до 3.7% і попередив,що глобальне економічне зростання може впасти аж до 3%. А це, за мірками Міжнародного валютного фонду, називається рецесією.

Це ж підтвердив ще один спеціаліст. Головний економіст МВФ Саймон Джонсон, виступаючи сьогодні в Інтернеті на сайті Фонду, розповідав про економічні прогнози на цей рік. Порівняно з минулим роком, коли економічне зростання становило 4.9%, цьогорічний прогноз не є райдужним. «Ми вважаємо, що в США, ймовірно, настане рецесія, легка рецесія, не дуже сильна», – сказав він.
XS
SM
MD
LG