Доступність посилання

ТОП новини

Чи встигне Львів до «Євро-2012»?


Галина Терещук Львів, 9 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – 22 квітня у Львові засідатиме загальнодержавний оргкомітет із підготовки до «Євро-2012». Участь у ньому візьме й Президент України Віктор Ющенко. У львівській мерії та адміністрації захвилювались. Чи львівська влада зможе довести, що підготовка до чемпіонату ведеться належно?

Із нагоди візиту Президента України у Львів у міській раді провели «репетицію» – круглий стіл під назвою «Проблеми та перспективи успішного проведення Чемпіонату Європи з футболу у 2012 році» за головування міського голови Андрія Садового.

Мер незадоволений соціологічними опитуваннями, політичними інтригами довкола чемпіонату, а ще звітністю перед усіма міністерствами.

«Як правило, пишуть – негайно подати інформацію. На коли? На вчора. І так щодня. Половина часу йде на те, щоб банально писати відповіді. На великий жаль, цього ніхто не бере до уваги, а чиновники використовують, щоб прикрити свою роботу», – каже Андрій Садовий.

«Інформація про «Євро» хаотична»

Інформація про чемпіонат подається дуже хаотично, вважає голова громадського комітету з підготовки до чемпіонату Тетяна Тимошенко. А свідченням цього і є соціологічні опитування, згідно з якими львів’яни незадовільно оцінюють підготовку до «Євро», а ще допускають, що місто може втратити шанс приймати чемпіонат.

Найважливіший об’єкт, стадіон, у Львові ще й не будують: розроблені лише ескізні креслення, до червня має бути готова кошторисно-проектна документація. Цим займається австрійська компанія ALPINE Bau GmbH, яка тільки-но взялася за пошук інвестора для будівництва стадіону. А тим часом, як каже директор департаменту з підготовки до чемпіонату Львівської міськради Олег Засадний, «громада хотіла б бачити трактори на ділянці, стадіон, який росте».

Де взяти гроші?

Землю під стадіон депутати надали, але досі питання власності цієї ділянки оскаржується у суді. Містові потрібні нові готелі. До чемпіонату ще мають збудувати 6 пунктів пропуску на українсько-польському кордоні. Досі незрозумілою є ситуація довкола міжнародного аеропорту «Львів».

За словами міської ради, стратегія розвитку розроблена спільно з австрійською компанією. Необхідно понад 100 мільйонів євро інвестицій.

Про інвесторів місцева влада наразі лише говорить. Експерти стверджують: якщо місто не матиме одного стратегічного інвестора, то Львів не встигне якісно збудувати інфраструктуру до «Євро-2012».

Україна та Польща здобули право приймати матчі фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012» майже рік тому, 18 квітня 2007-го. Якщо спершу львів’яни з великим зацікавленням ставились до того, як мерія вирішує проблеми, пов''язані з чемпіонатом, то нині третині городян ця проблема байдужа, свідчать останні соціологічні опитування центру «Соціоінформ».
XS
SM
MD
LG