Доступність посилання

ТОП новини

У Закарпатті починає діяти меморандум про регулювання цін на соціальні продукти харчування


Надія Петрів Ужгород, 9 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Закарпатті взялися за регулювання цін на продукти харчування. Учора підписали, і сьогодні в області починає діяти меморандум порозуміння між закарпатською владою та місцевими виробниками і суб’єктами роздрібної мережевої торгівлі. Згідно з цим документом встановлюються граничні рівні надбавок на основні продукти харчування.

Хліб, борошно, цукор, олія й варена ковбаса в Закарпатті віднині стануть дешевшими. Як і ще близько 20 найменувань продуктів харчування, які віднесені до соціально значущих.

Закарпатська влада переконує: це вдасться зробити завдяки підписаному з виробниками та суб’єктами торгівлі меморандуму порозуміння. Бо навіть попри те, що інфляція в області зафіксована на рівні 8 відсотків при загальноукраїнському 9,7, потреба в регулюванні націнок існує.

Про це говорить заступник голови Закарпатської ОДА Володимир Гоблик: «Соціально незахищена людина повинна прийти в магазин і мати вибір: чи купувати сир „Рокфор“, чи звичайний „Російський“, чи „Голандський“, чи звичайний кисломолочний. Вона повинна мати вибір: вистачає грошей, хай купує. Але повинна бути й така номенклатура соціальних продуктів, які можна буде купити дешевше».

Бізнесмени погоджуються співпрацювати зі владою

Меморандум діятиме з 9 квітня до 1 вересня цього року. У його рамках в області працюватимуть 22 потужні мережі супермаркетів, виробників хліба і навіть… Мукачівський пивзавод. Усі ці підприємства погодилися встановлювати граничні торговельні надбавки до оптової ціни виробника, які не перевищуватимуть 10, в окремих випадках 15 відсотків.

Директор одного з таких підприємств Роберт Горват, який також підписав меморандум, визнає, що втратить у доходах через таку угоду, але обіцяє її дотримуватися.

«Якщо я поставив свій підпис під меморандумом, ми будемо дотримуватися того, що від нас вимагає держава. Я повністю погоджуюся з обласною адміністрацією: так, необхідно підписати такий меморандум, необхідно реагувати на підвищення цін, бо фактично влада відповідає за кошик і кишеню нашого споживача, у тому числі закарпатського. Ми повинні в свою чергу максимально повноцінно намагатися стримувати підвищення і навіть, скажу так, деякий хаос у ціноутворенні в нашій державі», – каже керівник підприємства.

Ужгородці вже бачать зниження цін на продукти

Самі закарпатці кажуть, що відчули вже й дію меморандуму, що його підписав із бізнесом уряд у Києві. Щоправда, в області ця угода торкалася лише двох мережевих супермаркетів.

Зараз, після підписання такої ж угоди на обласному рівні, жителі області сподіваються бодай на якесь полегшення цінового хаосу.

Після підписання меморандуму порозуміння на обласному рівні в Закарпатті сподіваються продовжити аналогічну роботу й на рівні районів. Їхні керівники вже отримали завдання зустрітися з бізнесменами у торгівлі й переконати їх встановлювати розумні націнки на продукти харчування, особливо напередодні Великодніх свят.
XS
SM
MD
LG