Доступність посилання

ТОП новини

Візит до Польщі міністра оборони України пройшов під знаком саміту НАТО в Бухаресті


Єва Поштар Варшава, 9 квітня 2008 (RadioSvoboda.ua) – Польський міністр національної оборони Боґдан Кліх запевнив під час зустрічі з керівником українського оборонного міністерства Юрієм Єхануровим, що Польща підтримуватиме Україну в процесі реформування збройних сил. Обидва міністри після підписання угоди про співпрацю наголошували на тому, що Україна користуватиметься польським досвідом членства в НАТО.

Міністр оборони Юрій Єхануров (праворуч) разом з польським колегою Боґданом Кліхом
Метою приїзду міністра Юрія Єханурова у Польщу була, по-перше, оцінка результатів саміту НАТО в Бухаресті. По-друге, обидва міністри підписали в середу договір про співпрацю обох відомств на найближчі два роки.

У договорі йдеться, зокрема, про спільну участь військових підрозділів України та Польщі в закордонних миротворчих місіях, спільний вишкіл військових кадрів та визначення сфер для військово-технічної співпраці. Чимало місця відведено у цьому документі тому, як Польща підтримуватиме Україну на шляху її інтеграції з європейськими та євроатлантичними структурами.

Обидва міністри були задоволені результатами саміту НАТО в Бухаресті. Міністр оборони України Юрій Єхануров подякував полякам за те, як вони працювали на підтримку євроатлантичних прагнень України.

Польща рада за Україну

Польський міністр національної оборони Богдан Кліх сказав у відповідь: «Польща й надалі робитиме те, що і досі робила, тобто буде добрим адвокатом України в НАТО. Як бачимо, така поведінка приносить результати».

Так він висловився про заключний документ саміту, в який, за наполяганням Польщі та її східноєвропейських союзників, записали обіцянку прийняти Україну з Грузією до НАТО в майбутньому. Польський міністр нагадав, що Польща перед своїм входом до НАТО таких обіцянок не отримувала.

«Ми усе це розцінюємо як долання половини дистанції до фінішу, що означає членство України в альянсі», – додав Боґдан Кліх.

Україна сподівається наздогнати Росію у співпраці з НАТО і не буде загрожувати Москві

Юрій Єхануров же наголосив, що оскільки третина українців однозначно підтримує вхід країни до НАТО, то зараз найважливіше завдання українського уряду – переконати решту. За його оцінкою, у Верховній Раді України зараз лише комуністи однозначно проти членства країни в НАТО, однак їх серед депутатів обмаль.

Юрій Єхануров наголошував у Варшаві, що українське членство в НАТО ні в якому разі не буде спрямоване проти Росії, тому він переконаний, що в Росії це добре розуміють.

«Я сказав перед Бухарестом, що буду вважати успішною свою роботу як міністра оборони України, якщо за два роки мені вдасться хоча на дві третини досягти того рівня співробітництва з НАТО, який має сьогодні Російська Федерація», – нагадав Єхануров про те, наскільки Росія випереджає Україну за співпрацею з Північноатлантичним союзом.

Під час прес-конференції, що відбулася після підписання українсько-польського договору про співробітництво оборонних відомств двох держав, журналісти цікавилися, як представники уряду України оцінюють висловлювання проти української державності, що їх, за повідомленнями російської преси, озвучив під час засідання Ради НАТО – Росія російський президент Володимир Путін.

Міністр оборони України Юрій Єхануров у відповідь нагадав: «Я подумав, що для українця сказати, що в нього щось відберуть, це була помилка. Одного разу в нас уже хотіли забрати острів Тузла – ви знаєте, вся Україна об’єдналася. Я думаю, що на сьогодні в сучасному світі, навіть у Європі, говорити про територіальні претензії – це не сучасно».

Польський міністр: Володимир Путін дійсно погрожував розподілом України

Тим часом польський міністр національної оборони Боґдан Кліх у середу вранці в інтерв’ю для комерційного Radio ZET підтвердив, що такі слова Путіна дійсно пролунали. «Під час засідання Ради НАТО – Росія президент Путін погрожував розподілом України», – сказав польський міністр.

На думку Боґдана Кліха, такі брутальні погрози неприпустимі в міжнародних відносинах. Польський міністр наголосив, що виступ Володимира Путіна був несподіванкою для багатьох і також для нього.

У перебігу візиту до Польщі Юрій Єхануров зустрічатиметься з польським віце-прем’єром Вальдемаром Павляком, міністром закордонних справ Радославом Сікорським, головою Ради національної безпеки та оборони Владиславом Стасяком, а також маршалком (головою) Сейму Броніславом Коморовським. Він також візьме участь у конференції «Польсько-українське співробітництво в умовах нових викликів».
XS
SM
MD
LG