Доступність посилання

ТОП новини

«Розумом про недосяжне» – виставка до 75-річчя відомого вченого-астронома Івана Климишина


Галина Добош Івано-Франківськ, 10 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua). – Сьогодні Івано-Франківський краєзнавчий музей започатковує цикл виставок-презентацій «Зустрічі в ратуші». Першою буде виставка «Розумом про недосяжне», присвячена 75-річчю вченого-астронома, професора Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Івана Климишина.

У 28 років Іван Климишин захистив кандидатську дисертацію у Київському університеті ім. Тараса Шевченка, у 38 – докторську в Московському університеті ім. Михайла Ломоносова. З дитячого захоплення астрономія стала справою всього життя, хоча в його науковому доробку і роботи з фізики, біології, психології, педагогіки, релігієзнавства. Більше 30 років віддано Прикарпатському університету. Івано-франківці ще називають Івана Климишина «людиною-планетою», адже на його честь названо малу планету між Марсом і Юпітером. Та сам вчений до цього ставиться спокійно і навіть з гумором.

«О, Матко Боско, там тих камінців між Марсом і Юпітером страшенно багато. Нема в тому нічого надзвичайного».

Основні наукові дослідження Івана Климишина у сфері космічної газодинаміки. Хоча він сам називає себе спеціалістом з календарної проблеми. На його третє видання книги «Календар і хронологія», що вийшла у Москві, фахівці посилаються донині. Він є автором першого підручника з астрономії українською мовою.

«Головний титул – син батька-хлібороба»

Американський біографічний інститут двічі називав професора Климишина Людиною року. Він є членом Міжнародного астрономічного союзу, дійсним членом Наукового товариства ім. Т.Шевченка. Інші посади, звання, титули – а їх у 75-річного вченого багато – просить не називати.

«Якби я мав бажати, щоб мене якось титулували, то я просто син свого батька, чесного хлібороба-селянина з Тернопільщини. Оце мій головний титул. Я вважаю, що кожен із нас відповідальний перед Господом Богом. Титули там не допомагають аж ніяк».

На виставці будуть представлені наукові праці Івана Климишина, а під час її відкриття він зустрінеться з земляками.

Цією виставкою краєзнавчий музей започатковує «Зустрічі в ратуші». Заступник директора музею Олег Куриляк каже: «Основне – популяризація обдарованих людей, неординарних особистостей».

Наступну зустріч запланували на 18 травня, День музеїв.
XS
SM
MD
LG