Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті хочуть захистити дрібних товаровиробників


Галина Добош Івано-Франківщина, 10 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – В Івано-Франківській області 770 сільгосппідприємств, в тому числі 540 фермерських господарств. Територіальне відділення Антимонопольного комітету України пропонує в кожному районі створити гуртові заготівельні підприємства, які б закуповували продукцію від дрібних товаровиробників. Вважають, що це сприяло б зміцненню конкурентних відносин і позитивно вплинуло б на цінову ситуацію.

Родина Тиблевичів з смт. Букачівці Рогатинського району фермерством займається більше 15 років. Починали з 10 га землі, зараз мають 350. Спеціалізуються на вирощуванні насіннєвих сортів картоплі і зерна, сої. Володимир Тиблевич жартує, що про осінь свідчить не лише заповнення їхніх овочесховищ, а й відчутне зростання рахунків за телефон. Бо пошук покупців, збут продукції – чи не найважче у фермерстві.

«Репродукуєм насіннєві сорти картоплі, але фактично в районі мало хто її в нас бере як насіння. Так само по зерну маємо першої репродукції прекрасну якісну ранню пшеницю – і торік простояла, змололи її на муку, і прийдеться цього року. Так що з того немає великого ефекту. Оцей фактор збуту, непрогнозованість цін – про що можна говорити?», – говорить фермер.

Райспоживспілки нема – створити хоча б гуртівні

Колись у Галичині для збуту своєї продукції селяни об’єднувалися в маслосоюзи, інші спілки, кооперативи. Згодом скрізь діяли райспоживспілки. Зараз в більшості районів вони ледь жевріють.

На полицях гіпермаркетів продукції українських виробників не більше 20-30 відсотків, все інше – заморське. Ще менша частка місцевих селян і переробних підприємств. Якщо ж ринок недостатньо заповнений продукцією власного виробництва, то це викликає зростання цін і відповідно інфляційні процеси, каже голова обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Мирослав Книгницький.У районних центрах та містах обласного підпорядкування пропонуютьстворити гуртові заготівельні підприємства, які б з червня-липня закуповували від дрібних товаровиробників, населення сільськогосподарську продукцію для подальшої реалізації в торгову мережу.

«Це було б уже тим стимулом для наповнення продукцією з сезоном, і це відкрило б дуже багато шляхів не тільки для збалансування, наповнення продукцією сільськогосподарського виробництва ринку продовольства, але стимулювало б розвиток екологічно чистої продукції, місцевого виробника», – каже керівник відділення Антимонопольного комітету.

Пропонують також відвести на менше 25% торговельних місць на всіх продовольчих ринках області безпосереднім товаровиробникам.

Оптовий ринок буде

Чи є доцільність створення гуртових заготівельних підприємств в усіх районах, це ще вивчатиметься. Голова обласної держадміністрації Микола Палійчук каже: «Пропозиція ніби й хороша, але я не можу чітко відповісти, я не бачу законодавчого врегулювання. Це, з одного боку, той самий оптовий продовольчий ринок».

Сільськогосподарськими на Прикарпатті вважаються Городенківський, Тлумацький, Снятинський райони. У гірських мало що росте. Є інша пропозиція – створити один оптовий ринок на область. Обіцяють, що в цьому році він уже діятиме.
XS
SM
MD
LG