Доступність посилання

ТОП новини

Сербська преса про Конституцію Косова


Анамарія Рамач Белград, 10 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Реакцію на ухвалену в середу парламентом Косова конституцію вміщують майже всі сербські газети. Та не всі однаково: деякі, здебільшого незалежні, передали основну інформацію стосовно конституції. У той же час, ті, які підтримують радикально-націоналістичні кола, негативно прокоментували цей акт.

Під заголовком «Офіційні мови – албанська та сербська» незалежний щоденник «Данас» інформує своїх читачів про ухвалення парламентом Косова нової конституції краю. Конституцію увалило 103 присутніх депутатів зі 120. На парламентській сесії був і міжнародний цивільний представник у Косові Пітер Фейт, а також відомі наукові та громадські діячі. Президент Косова Фатмір Сейдіу сказав, що конституція має дві важливі сторони, які містять «найважливіші принципи сучасних конституцій». Важлива стаття конституції, за словами президента Сейдіу, це гарантії меншинам, які мають право через інституції висловлювати свої зауваги для їхнього здійснення.

Незалежний «Бліц» статтю, присвячену новій косовській конституції, починає таким реченням: «Ми, громадяни Косова, є рішучими у створенні вільного, демократичного та добродійного Косова, яке буде батьківщиною всіх своїх громадян». Далі «Бліц» пише, що конституція держави Косово вступить у дію 15 червня цього року. Згідно з документом, «Косово – незалежна, суверенна, демократична, неподільна республіка. Вона не має територіальних претензій до будь-якої іншої держави або її частин». «Бліц» цитує і перші реакції косовських сербів на конституцію краю. На їхню думку, ця конституція їх не цікавить, і вони від офіційного Белграда вимагають скасувати рішення косовських албанців. Міністр сербського уряду у справах Косова Слободан Самарджич, з консервативної партії поміркованих націоналістів, акт ухвалення конституції назвав нелегальним. Політичний кандидат від коаліції проєвропейських сербських партій – Демократичної та партії «Г17 плюс» Олівер Іванович заявив, що конституція Косова не матиме ніяких політичних та правових наслідків для сербів краю. На його думку, албанці не мали повної свободи під час ухвалення конституції, бо вони фактично «списали» те, що було написано у плані Ахтісаарі. А заступник голови Сербської національної ради центрального Косова Рада Трайкович заявила, що до певної міри відповідальність за ухвалення конституції несуть усі члени сербської команди у переговорах щодо статусу Косова, тому що вони не ознайомили сербську громадськість з технічними деталями плану Мартті Ахтісаарі.

«Фальшива конституція для фальшивої держави» – це заголовок у бульварному щоденнику «Вечернє новости», близькому до сербських ультранаціоналістів. Газета цитує голову Союзу сербських громад та поселень Косова Марка Якшича. За його словами, серби очікують термінового скликання парламенту Сербії, на якому б депутати скасували ухвалену конституцію. Він сказав, що це рішення Приштини не узгоджене з міжнародним правом та з міжнародною політикою. Усі акти, на його думку, які ухвалює така організація у вигляді нелегальної крайової ради, сербів аж ніяк не цікавлять.
XS
SM
MD
LG