Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську почав діяти третій українсько-польський центр


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 10 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську, в Академії митної служби України, відкрили Українсько-польський центр. Це вже третя така вузівська структура у місті. Дві подібні діють у Національному гірничому університеті та в університеті економіки й права. А втім, співробітники нового центру запевняють: його започаткування не данина моді, а нагальна потреба. І не тільки з огляду на підготовку до «Євро-2012».

майбутні митники
Академія митної служби у Дніпропетровську – єдиний вищий навчальний заклад на всю державу, що здійснює підготовку фахівців для роботи на митницях. На чотирьох факультетах навчаються студенти та курсанти з різних куточків України. Значна частина з них, кажуть викладачі, буде працювати на українсько-польському відрізку державного кордону, тому для більшості спеціальностей вивчення польської мови як другої іноземної, після англійської, обов’язкове.

Третьокурсниця Ольга з інформаційно-технічного факультету каже: на її спеціальності була можливість вибору між іспанською та польською. Однокурсники Ольги не вагались: «Польська мова простіша, ніж іспанська, та й необхідніша нам, бо кордону з Іспанією ми не маємо, а з Польщею – маємо. Не раз до нас приїздили студенти з польських університетів, і була розмова, що й ми можемо поїхати до Польщі для поглиблення знань польської мови», – пояснює свій вибір студентка митної академії.

Польське митне законодавство також треба знати

Удосконалити володіння мовою, а також дізнатися більше про культуру та традиції сусідньої держави майбутні митники відтепер зможуть і в новому центрі. Його співробітники розповідають: для студентів та викладачів уже започаткували спеціальні курси з поглибленого вивчення польської мови. Крім того, тут же опановуватимуть польське митне законодавство – нинішнім студентам це згодиться у майбутній роботі. Сподіваються, що організаційну допомогу для функціонуванні центру надаватимуть і польські партнери. Так, один із найпрестижніших навчальних закладів Польщі – Вища школа бізнесу з міста Новий Сонч – вже зголосився брати дніпропетровських студентів на короткотермінову практику влітку, говорить виконавчий директор Українсько-польського центру Ірина Сизоненко: «Центр відкриваємо з нашими партнерами. Це відома бізнесова школа, що користується авторитетом в Америці, Європі. Відтак мова не йде про формальне відкриття центру, що стало вже модою, а про постійну і, я б сказала, нелегку працю», – сказала директорка нового центру.

«Україна ще встигне збудувати дороги, а Польща – стадіони»

Робота нового осередку українсько-польської співпраці не обмежуватиметься лише міжвузівським обміном. Центр, сподіваються організатори, зможе стати одним із координаторів підготовки регіону до «Євро-2012». Уже вирішили, що на його базі зможуть готувати волонтерів.

Консул пан Серочинський
Генеральний Консул Республіки Польща у Харкові Гжегож Серочинський впевнений, обидві країни гідно зустрінуть Чемпіонат: «Ступінь підготовки Польщі та України ми можемо порівнювати: Польща має хороші дороги та готелі, але не має, на жаль, ще таких гарних стадіонів, як є в Дніпропетровську. Але я сподіваюсь, що Україна збудує дороги та готелі, а Польща встигне добудувати стадіони. Але ми починаємо співпрацю не тільки в рамках «Євро-2012», а й в інших напрямках, і це буде корисно і для Польщі, і для України», – заявив Консул Республіки Польща у Харкові.

Новий українсько-польський центр також працюватиме як книгозбірня, вже сформували фонд літератури польською мовою, що буде цікавою викладачам та студентам. Крім того, тут планують організовувати митецькі заходи. Перший – виставка, присвячена польському публіцисту й політику Єжи Гедройцу.
XS
SM
MD
LG