Доступність посилання

ТОП новини

Президент Лех Качинський виправдовується...


Єва Поштар Варшава, 10 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У четвер президент Польщі Лех Качинський заперечив, що він в інтерв''ю агенству «Ройтерс» у середу пов''язував питання надання ПДЧ Україні та Грузії з договором про співробітництво Євросоюз-Росія. Що ж насправді сказав президент?

Навколо інтерв''ю польського президента Леха Качинського було б менше галасу, якщо б ніхто не брав до уваги те, що сказав ще 28 березня міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський на зустрічі міністрів закордонних справ країн Євросоюзу в Словенії.

Президент не може перебрати на себе повноваження уряду

А він заявив, що Польща не буде множити перешкод переговорам про партнерство та співробітництво між ЄС та Росією. За словами міністра, вимоги Польщі виконані, тобто знята заборона на торгівлю польськими продуктами в Росії, також до плану переговорів включена проблема енергетичної безпеки.

Пан Сікорський заявив тоді і про те, що в квітні Євросоюз має ухвалити рішення про початок переговорів стосовно нового договору про партнерство та співробітництво ЄС-Росія.

На думку коментаторів, заява міністра Сікорського важлива тому, що, згідно з польською конституцією, уряд, а не президент реалізує закордонну політику країни.

Лех Качинський: «Я лише говорив про те, що ми повинні замислитись над цією проблемою...»

У четвер у Гельсинкі президент Качинський перебував з офіційним візитом, Тут він і опинився у не зовсім зручній ситуації, коли змушений був заперечувати власне припущення про те, що Польща могла б відмовитися від вето на переговори про договір щодо співробітництва ЄС-Росія лише у випадку надання ПДЧ для України та Грузії. Згідно з повідомленням агентства ПАП, Лех Качинський сказав про своє інтерв''ю: «Не було там такого вислову, я лише говорив про те, що ми повинні замислитись над цією проблемою».

У четвер інтерв''ю Леха Качинського не коментувало ані Прес-бюро президентської адміністрації, ані уряд. Проблему змісту свого інтерв''ю для агентства «Ройтерс» на прес-конферанції у Гельсинкі з’ясовував сам Лех Качинський.

Росія обурилася...

У відповідь на інтерв''ю президента Леха Качинського МЗС Росії оприлюднило у четвер заяву, в якій засуджує слова польського президента Леха Качинського. У заяві мовиться: «Євросоюз має визначитись, чи готовий зараз вести переговори з Росією про нову угоду про партнерство та співробітництво».

До критики Польщі приєднався також голова закордонного комітету Держдуми РФ Костянтин Косачов, який заявив, що зазнають поразки намагання Польщі використати свою позицію в ЄС, як таран проти Росії. Голова закордонного комітету Держдуми сказав: «Нема юридичних підстав для того, щоб пов’язувати відносини Росія-ЄС з відносинами між Росією та НАТО».

У свою чергу речник Єврокомісії Aмадео Aлтафай Taрдіо з приводу російсько-польського конфлікту сказав у четвер: «Польща формально підтвердила свою підтримку переговорам у ЄС стосовно нових директив для нової угоди між Брюсселем і Росією після скасування Москвою обмежень на ввезення сільськогосподарської продукції. Європейська комісія впевнена, що технічні деталі зняття цих обмежень вирішаться найближчими тижнями і це сприятиме затвердженню нових директив щодо угоди ЄС – Росія. У принципі, ми ніяк не поєднуємо питання про членство в НАТО зі справами ЄС. Розширення НАТО стосується НАТО і його членів».

Матеріали до теми:

• Президент Польщі: Варшава може вдатися до свого права вето в Євросоюзі, щоб допомогти Україні і Грузії вступити до НАТО
XS
SM
MD
LG