Доступність посилання

ТОП новини

Чому земельне питання породжує все більшу напругу в стосунках між Президентом і Прем’єр-міністром?


Кирило Булкін Київ, 10 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Нове загострення відбулося в стосунках Секретаріату Президента і уряду. У центрі уваги цього разу земельне питання. Чому воно виникло?

(ukrinform)
Початок нового витка загострення був пов’язаний із рішенням Президента зупинити ухвалений урядом порядок проведення земельних аукціонів. У відповідь на це представник БЮТу Микола Томенко з трибуни Верховної Ради заявив: блок Юлії Тимошенко зробить все для того, щоб відновити дію ухвали про продаж землі на аукціонах.

Сьогодні ж сторони обмінялися новими гострими заявами. Голова Секретаріату Президента Віктор Балога сказав, що за змістом і способами земельні аукціони, які пропонував проводити Кабінет Міністрів, тотожні корупційним тендерним закупівлям і припустив, що Юлія Тимошенко хоче очолити земельну мафію. Інструментом для цього, на думку Віктора Балоги, є Державне агентство земельних ресурсів, яке очолює «ставленик БЮТ Володимир Воєводін – близький друг і бізнес-колега сумновідомого бютівського землевласника, народного депутата Богдана Губського».

А уряд о 17-й годині зібрався на позачергове засідання. На ньому Кабмін ухвалив нову постанову щодо проведення земельних аукціонів. Юлія Тимошенко обґрунтувала право уряду запровадити земельні аукціони, пославшись на 128 статтю Земельного Кодексу України. «Ми мусимо ухвалити такий документ, який не дає можливості будь-що робити, крім прозорих і чесних процедур», – зазначила Юлія Тимошенко.

Ускладнились стосунки і між партнерами по парламентській коаліції

Взаємні звинувачення уряду й Секретаріату Президента перейшли також у партійний вимір: ускладнились стосунки і між партнерами по парламентській коаліції – БЮТ і «Нашою Україною – Народною Самообороною». Тут розбіжності стосуються майбутніх виборів мера Києва, де демократичним силам не вдалося домовитися про висунення єдиного кандидата.

Політрада НУНС ініціює скликання в понеділок загальних зборів коаліції, за участю всіх членів Кабінету Міністрів. «Ми наполягаємо на виконанні нашими партнерами коаліційної угоди і застерігаємо Блок Юлії Тимошенко від односторонніх дій, які можуть зашкодити єдності демократичної коаліції», – заявив керівник фракції «Наша Україна – Народна Самооборона» В’ячеслав Кириленко.

Директор програм школи політичної аналітики Києво-Могилянської Академії Василь Яблонський вважає, що нинішнє загострення треба розглядати в контексті майбутніх президентських виборів. З одного боку, Юлія Тимошенко пропонує вирішення земельної проблеми, що є нагальним; з іншого – робить це недостатньо прозоро, більше зосереджуючись на позитивному враженні, яке ця ініціатива має справити на виборців. Що ж до критики з боку Секретаріату Президента, то, на думку Василя Яблонського, вона теж є критикою суперника на майбутніх виборах і, очевидно, не стільки по суті питання.

У Секретаріаті Президента навряд чи підуть на те, щоб ініціювати відставку уряду

Що ж до можливості відставки уряду внаслідок нинішнього загострення, то Василь Яблонський вважає такий розвиток подій малоймовірним: «Ні, я не думаю, що відставка уряду зараз можлива. Проблема в тому, що відставка – це немов би оголошення війни і підняття рейтингу [Юлії Тимошенко]. Це те, що зараз хотіла б Тимошенко. Думаю, що в Секретаріаті Президента не підуть на такий крок».
XS
SM
MD
LG