Доступність посилання

ТОП новини

Чому Білорусь дружить з Венесуелою?


Валерій Каліновський Мінськ, 10 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Президент Білорусі Олександр Лукашенко, якого на Заході називають останнім диктатором Європи, знайшов собі нового друга у Південній Америці – лідера Венесуели Уго Чавеса. Останнні роки активно розгортається співробітництво Білорусі та Венесуели в економічній, культурній, науковій та військовій галузях. Учора парламент Білорусі ратифікував двосторонню угоду про допомогу Венесуелі у створенні системи протиповітряної оборони. Розгляд цього питання проходив у закритому режимі. Чому?

Це зробили на прохання уряду Венесуели, яка вважає інформацію про свою військово-технічну співпрацю з Білоруссю таємною. Однак пізніше депутати, які були присутні в залі, повідомили журналістам, що якихось секретів під час обговорення вони не почули, лише відому з попередніх засідань інформацію.

Про масштаби співробітництва Білорусі та Венесуели у військово-технічній галузі

Наприкінці минулого року Мінськ та Каракас підписали кілька угод та військово-технічних контрактів на загальну суму один мільярд доларів США. Військово-промисловому комплексу Білорусі на їхню реалізацію потрібно буде 6 років. Це дійсно маштабні проекти у галузі протиповітряної оборони та радіоелектронної боротьби, систем наведення та керування військами, усім тим, чим володіє тепер Білорусь. Незалежні експерти висловлюють сумнів, що Білорусь без допомоги Росії зможе створити повноцінну та ефективну протиповітряну систему для Венесуели.

У галузі економіки найбільш перспективна та цікава участь Білорусі у видобутку венесуельської нафти. Це одна з найбагатших на нафту країн світу. Минулого року було створено спільне підприємство, яке отримало родовище нафти Гуаро Эсте у Венесуелі. До 2009 року воно має отримати ще три родовища та видобувати до 2 мільйонів тон нафти на рік.

Про це вчора заявив посол Венесуели в Білорусі Амеріко Діас Нуньес. Правда, поки що є проблеми з реалізацією видобутої Білоруссю венесуельскої нафти, тому що цю занадто насичену сіркою нафту можуть переробляти лише у США, а там запровадили санкції проти концерну «Бєлнафтахім», яка веде розвідку та видобуток нафти у Венесуелі. Причина – порушення Білоруссю прав людини.

Крім видобутку нафти, Білорусь та Венесуела почали співробітництво у галузі машинобудування: Венесуелі потрібні білоруські трактори та вантажівки. Активно розвивається і співробітництво в гуманітарній сфері – венесуельські студенти вже навчаються у мінських вишах, а днями в Мінську відкрито білорусько-венесуельский центр науково-технічного співробітництва.

Що ж об’єднує Мінськ та Каракас?

Білорусь нині має багато друзів серед так званих країн-ізгоїв: Іран, Куба, Венесуела. Всі ці друзі мають однакову антиамериканську риторику. Пан Лукашенко дійсно знайшов собі друга в особі Уго Чавеса, який уже двічі побував у Мінську з візитами. А ось співробітництво з європейськими країнами та США, які вимагають від Мінська дотримання демократичних стандартів та прав людини, у пана Лукашенка не виходить. Тому він і шукає собі друзів у третьому світі.
XS
SM
MD
LG