Доступність посилання

ТОП новини

90 років тому Кримська група Армії Української Народної Республіки звільнила Кримський півострів від російських більшовиків


Віталій Пономарьов Київ, 11 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – «Україна не може жити, не володіючи Кримом, це буде якийсь тулуб без ніг. Крим має належати Україні, на яких умовах – це байдуже», – писав гетьман Павло Скоропадський. 90 років тому, за кілька днів до захоплення Скоропадським влади у Києві, український уряд спробував приєднати Кримський півострів до Української Народної Республіки. Щоправда, для цього довелося спочатку визволити Крим від російських більшовиків.

11 квітня 1918 року з Харкова на визволення Криму від російських більшовиків вирушила Кримська група Армії Української Народної Республіки під командуванням полковника Петра Болбочана. 14 квітня козаки та Українські Січові Стрільці взяли Олександрівськ (нині – Запоріжжя). 18 квітня вояки Кримської групи зайняли Мелітополь і 21 квітня вийшли до Сиваша. Вночі козаки на дрезинах переїхали замінований більшовиками міст через Сиваш і знешкодили вибухівку, а слідом пройшли 2 бронепоїзди і гарматним та кулеметним вогнем змусили червоноармійців відступити.

Успіх операції її учасник, сотник Борис Монкевич пояснював так: «Це стало можливим лише завдяки вмінню Болбочана передбачати дійсний стан речей у ворожому таборі, а також дякуючи хитрощам Болбочана, оскільки Перекоп звичайним приступом здобути було б неможливо».

Крим – вільний

Ввечері 22 квітня частини Кримської групи з боєм взяли Джанкой і звідти трьома колонами вирушили на Сімферополь, Євпаторію та Феодосію. Вранці 24 квітня кінні гайдамаки звільнили від більшовиків Сімферополь, того ж дня козаки спільно з кримськотатарськими ескадронами взяли Бахчисарай. За спогадами очевидця, «ніде на всій Україні не зустрічали українського війська з таким ентузіазмом, з такими оваціями, як робило це населення Сімферополя та інших кримських місцевостей».

Наступ українського війська викликав протести німецького командування, оскільки за умовами Берестейського миру Крим мала зайняти німецька армія. Відтак, 27 квітня міністр військових справ УНР Олександр Жуковський наказав полковнику Болбочану відступити з півострова, і на початку травня Кримська група відійшла до Мелітополя.
XS
SM
MD
LG