Доступність посилання

ТОП новини

Президент Буш наполягає на необхідності закріпити американські успіхи в Іраку


Петро Войцеховський Вашингтон, 11 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Скорочення американських військ в Іраку буде призупинено, а стратегія Америки в Іраку наразі не зазнає змін. Про це оголосив головнокомандувач збройних сил США, президент Дж. Буш, виступаючи з промовою у Білому Домі.

Оголошене рішення не можна назвати несподіваним, але ця промова, присвячена роз’ясненню президентської політики в Іраку, отримала велику увагу і багато коментується в країні. У промові Джордж Буш фактично підбив підсумок дводенному обговоренню іракської проблеми на слуханнях у Конгресі та офіційно затвердив рекомендації командувача військових сил в Іраку генерала Петреуса.

Президент Буш, зокрема, пояснив це так: «До 31 липня кількість американських бойових бригад в Іраку буде зменшена на 25 відсотків порівняно з минулим роком. Після цього, як каже генерал Петреус, йому буде потрібен час, щоб консолідувати свої сили та оцінити, як зменшена американська присутність впливатиме на оперативний стан, перш ніж надати зважені рекомендації щодо подальших скорочень. І я сказав йому, що він матиме стільки часу, скільки буде потрібно».

Президент наголосив, що його стратегія імпульсного збільшення сил, застосована за останні 8 місяців, довела свою ефективність. Минулого року чисельність американського війська в Іраку було збільшено зі 130 до 160 тисяч, і внаслідок цього, як сказав Буш, «стратегічна ситуація змінилася. Американські сили та сили іракського уряду перейшли з оборони у наступ і сьогодні володіють ініціативою».

Він зазначив, що разом з військовими успіхами поліпшується політична ситуація: непримиренні суперники переходять від насильства до діалогу, іракці активніше підтримують законний уряд країни. Американські війська, на думку президента, будуть все більше грати підтримувальну роль, а іракські сили безпеки – більш активну.

Діалог з критиками триває

Лідери демократичної партії у Конгресі вже висловили критику президентських заяв. Сенатор Рід сказав, що президент зробив «один крок уперед і два кроки назад».

Але цікаво, що заяви з обох боків відбивають наявність політичного діалогу по суті проблемних питань. Сьогодні критики Буша менше ставлять під сумнів важливість дій американських сил в Іраку, але критикують президента за стратегічні помилки і за неефективність.

Наприклад, у центрі коментарів опинилося питання про термін відрядження вояків на службу до Іраку. У промові Буш пообіцяв, що замість 15 місяців відрядження триватимуть тепер не більше 12, і перепочинок між цими відрядженнями теж буде не менше цілого року. Критики ж кажуть, що Бушевої обіцянки замало – це треба записати в законі, оскільки сам Буш незабаром звільняється зі служби.

Також критики президента наполягають, що уряд Іраку мусить більше фінансувати видатки, пов’язані з цією війною, адже він отримує великі доходи від підвищення цін на нафту. Підраховано, що війна в Іраку забирає з державного бюджету по 5000 доларів кожної секунди.З цього приводу Президент Буш зазначив у промові, що сьогодні Америка витрачає на оборону лише близько 4 відсотків своєї економіки, тоді як у часи «холодної війни» військовий бюджет складав до 13 відсотків економіки країни.

У підсумку, президент Буш знову продемонстрував твердість та наполегливість щодо правоти своєї політики – якості, які американські виборці традиційно цінують. З іншого боку, відзначають його опоненти, Буш фактично перекладає важкі рішення щодо іракської проблеми на наступного президента, який прийде у Білий Дім 21 січня 2009 року.
XS
SM
MD
LG