Доступність посилання

ТОП новини

«Земляне яблуко». ООН оголосила 2008 рік роком картоплі


Марічка Набока, Надія Шерстюк Україна посідає четверте місце у світі за кількістю вирощеної картоплі. Такі дані оприлюднила ООН, яка оголосила дві тисячі восьмий рік роком картоплі. Торік українці викопали дев’ятнадцять мільйонів тонн цього овочу, випередивши США, Німеччину, Польщу і найбільшу шанувальницю бульби - Білорусь. У Державному реєстрі сортів рослин нараховується 123 сорти картоплі. Коли картопля з’явилася на українських землях? Чим вона корисна і як часто вона потрапляє до раціону українців?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи любите Ви картоплю, чи часто її їсте?
Валентин, пенсіонер:
- Картопляники вмію готувати. Вирощувати люблю сам. Торік чудовий урожай був!
Валентина Василівна, пенсіонерка:
- У нас сім’я картопляна. Дуже любимо картоплю, часто фрі робимо, смажимо. Я вирощую її.
Семен Васильович, механік:
- Будь-яку люблю, всі страви з неї, але особливо смажену.
Наталя, науковець:
-

Звичайно, люблю. І печену, і варену. Це майже українська національна страва.
Михайло, будівельник:
- Люблю смажену зі шкварками. Так смачно, як в Україні, більше ніде господині не готують!
«Як є бульба і капуста, то в хаті не пусто»

За радянських часів левову частку картоплі вирощували у державних сільськогосподарських підприємствах, а зараз навпаки – 98 відсотків бульби постачає на ринок приватний сектор, каже Оксана Лопатко, провідний спеціаліст департаменту рослинництва Мінагрополітики.

За статистикою, на кожного українця нині вирощується більше 400 кілограм картоплі на рік
«Площа – десь півтора мільйона гектарів. Валовий збір – від 18, 5 до 20 мільйонів тонн. З картоплею в Україні дефіциту немає. Офіційно не було завезено генномодифікованих сортів картоплі, хоча в 1998 році була така спроба. Не дозволили Міністерство охорони здоров’я і Мінагрополітики».

З таким нібито звичним, майже національним українським продуктом ми познайомились не так уже й давно, лише у другій половині вісімнадцятого століття, стверджує Петро Калицький, завідувач відділення Інституту картоплярства.

«До появи картоплі люди в основному харчувалися різними кашами – гречаною, пшоняною, гороховою. Селяни сприйняли її з недовірою, не знали, як її споживати. Широкого розповсюдження вона набула в 19 столітті, коли з’явилося виробництво крохмалю, виробництво спирту».

Як є бульба і капуста, то в хаті не пусто, кажуть на Волині. Тут майже 70 тисяч гектарів відведені під картоплю, проте кількість вирощеного продукту не задовольняє потреби місцевих мешканців. Розповідає рівненська кореспондентка Радіо Свобода Валентина Одарченко.

Слухати репортаж:


«Другий хліб»

За поживними речовинами картопля є другим хлібом, каже лікар-дієтолог Марія Гулич. Це джерело не лише вуглеводів, але й вітамінів і мікроелементів. Але картопляні чіпси дуже шкідливі, наголошує лікар.

«Ні в якому разі не треба їх вживати! Особливо дітям. Бо в процесі технологічної обробки картоплі на чіпси зникає все корисне, що там було, а харчових добавок додають дуже багато. Чіпси, сухарики постановою Міністерства освіти й науки і Міністерства охорони здоров’я заборонили продавати в шкільних буфетах».

Адвокат Олена не їсть картоплю вже два роки. По-перше, каже дівчина, вона калорійна і шкодить фігурі, по-друге - у неї останнім часом виникає сумнів щодо якості цієї бульби. «Коли заходжу на ринок, порівнюю картоплю, яку продають зараз, і ту, яку продавали раніше. Зараз вона вся однакового розміру, однакової форми. Можливо, до неї застосовуються якісь трансгенні препарати, тому я просто боюся її їсти».

Дуже популярна картопля і на своїй батьківщині, в Америці. Споживають її головним чином у вигляді чіпсів і картоплі фрі. У Сполучених Штатах розгорнули кампанію, щоб зробити цю страву менш калорійною, навіть дієтичною. Далі розповідає нью-йоркський кореспондент Радіо «Свобода» Юрій Дулерайн.

«Її смажать тепер не в сонячній олії, а в кукурудзяній, яка вважається менш калорійною. Але лікарі тут радять картоплю не смажити взагалі».

За статистикою, на кожного українця нині вирощується більше 400 кілограм картоплі на рік. Так що дефіцит цього овочу не загрожує.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG