Доступність посилання

ТОП новини

Входження Польщі до шенгенської зони і нові виклики перед прикордонною інфраструктурою


Єва Поштар Варшава, 11 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Держава хоче віддати місцевій владі нерухоме майно, що входило до складу прикордонної інфраструктури та кордонних пунктів перетину на південному та західному кордонах Польщі. Які нові функції виконуватиме колишня прикордонна інфраструктура, куди поділись польські прикордонні служби, що залишили пункти пропуску?

На польсько-словацькому кордоні, там де колись був кордонний пункт пропуску Звардонь-Скаліте, невдовзі почне роботу підрозділ Спеціальної економічної зони Катовіце
(pablic domain)
Упродовж останніх років, ще до входження Польщі до шенгенської зони, на західному та південному кордонах країни за сотні мільйонів євро спорудили цілу низку великих терміналів кордонного контролю, призначених для вантажних та легкових автомашин.

Представники місцевої влади радіють, що отримають цінне нерухоме майно для комерційного використання. У місті Цєшин у колишніх будинках прикордонної служби розмістять гіпермаркети. В інших містах, зокрема поблизу автошляхів, створюють центри обслуговування подорожувальників – з готелями, автозаправками та місцями для паркування.

Комерція і не тільки...

Влада міста Істебна повідомляє, що на місці колишнього кордонного пункту перетину Явожина створює польсько-чесько-словацький Будинок культури. Воєвода Сілезького регіону Зигмунт Лукащук сказав Радіо Свобода, що об''єкти колишньої прикордонної інфраструктури займають у регіоні площу в сто гектарів. На цій території є близько двадцяти будинків, зокрема великих терміналів, складів: «Ми маємо свої пропозиції щодо використання колишньої прикордонної інфраструктури. Про них ми говорили під час зустрічі з представниками місцевої влади. Це, наприклад, ідея утворення на території терміналу в прикордонному пункті Звардонь підрозділу Спеціальної економічної зони Катовіце».

Оскільки колишня прикордонна інфраструктура використовуватиметься головно в комерційних цілях, то виникає питання: куди подінуться колишні працівники прикордонної служби?

Речниця Судецького відділення прикордонної служби, що працює на території регіону Нижня Сілезія, пояснює, що вони давно готові до умов членства Польщі у Шенгенській зоні. Рената Гулок пояснює, що колишні прикордонники зараз працюють не лише на кордоні, а й по всій території країни, де охороняють головні транспортні шляхи, аеропорти.

Радіо Свобода запитало, як польські прикордонники поставились до нових виробничих завдань?

Речниця прикордонної сторожі Рената Гулок пояснила: «Як і раніше, наші співробітники зараз виходять на патрулювання. Це означає, що одна група виконує завдання на прикордонній зоні, друга здійснює контроль на кордонних пунктах. Ніхто зараз постійно не займає свого робочого місця. Тому складно говорити, чи хтось може бути невдоволеним».

Помиляється той, хто думає, що прикордонна інфраструктура на півдні та заході Польщі цілком спорожніла після входження країни до шенгенської зони. Воєвода Сілезького регіону Зигмунт Лукащук сказав Радіо Свобода, що про всяк випадок прикордонна служба зберегла свої пункти в головних містах, на автомагістралях та в аеропортах.
XS
SM
MD
LG