Доступність посилання

ТОП новини

Фантастична подорож до замку «Фантаст»


Анамарія Рамач Белград, 11 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Випадкового мандрівника на рівнині північної Сербії здивує замок, споруджений на небокраї у французько-англійському стилі з баштами та шпичастими куполами. Дивовижний замок нагадує родинний маєток, зображений у численних середньовічних романах, який приховує долю багатої сім’ї: її злети, падіння, ненависть, кохання.

Велимир Цвеянов, який зараз доглядає замок, розповів нам, що цей будинок 1915 року збудував відомий Богдан Дундерські, землевласник. Він собі зробив дачу посеред свого маєтку, де провів більшу частину свого віку. Ця дача, точніше замок, зараз є меккою для туристів. А в той час він був сокровенним місцем, в якому Богдан насолоджувався. Хоча багато хто міг би сказати: холостяк не міг усе життя лише насолоджуватися.

Богдан Дундерські справді ніколи не був одружений, але три речі – жінки, коні та вино – були його справжнім коханням. Богдан був, без сумніву, найцікавішою постаттю у своїй родині та одним з небагатьох людей, які змогли спорудити замок своїх мрій, продовужє пан Цвеянов.

У той час цей замок відображав усю його силу та багатство. Споруджений він за заміром Богдана, інспірований коханням до гарної, проте чужої жінки Мари. Пан Цвеянов: «Хоча він був холостяком, але усім відома історія про Мару, красиву жінку, яка була дружиною коваля. Богданові вона дуже сподобалась, і він за будь-яку ціну хотів її завоювати. Не міг її дістати шляхетним чином, тому вдався до засобів, які були в його можливостях. Її чоловікові, ковалю, він подарував 10 гектарів землі та трохи грошей, щоб зробив собі кузню у сусідньому місті, а Мара стала господинею Богданового маєтку».

Звідки багатство?

Сім’я Дундерські була однією з найбагатших у цьому краї кінця ХІХ – початку ХХ століття. Про походження сімейного багатства існують дві легенди. За однією, Аврам Дундерські, копаючи землю, знайшов глечик, наповнений золотом. А за другою, під час австро-турецької війни Дундерські 1711року, не знаючи, перевіз турецького ватажка через річку Тису i врятував йому життя. А турок його винагородив мішком золота.

Та закінчити краще історією про Мару та Богдана. Пан Цвеянов:

«Легенда далі каже, що за гроші не можна все купити. Коли Богдан був у дорозі, Мара вечорами виходила на найвищу вежу замку з ліхтарем у руках, і це був знак ковалеві, щоб прийшов. І ось так Мара зраджувала свого Богдана зі своїм чоловіком».

Графській сім’ї Дундерських належали й інші замки. Наприклад, замок, біля якого сьогодні розташувався землеробський музей зі старим знаряддям. Окремий експонат – колекція мітел. Жінки, за певних умов, офіційно можуть отримати тут сертифікат про те, що вони не є відьмами. А в день святкового відкриття іншого замку, «Кастел», графа Лазара Дундерського 1820 року, серед гостей був i дев’ятирічний хлопець, який грав свій перший концерт на фортепіано. Вундеркіндом був молодий Ференц Ліст.

І став замок люкс-готелем «Фантаст»

...Автентичними залишилися тільки стіни та двері колишнього замку. Після Другої світової війни невідомо куди поділися килими, кришталеві люстри, вироби зі срібла. Від розкішних меблів, художніх картин та прикрас не залишилося нічого. До замку, випадково чи навмисно, хтось пустив овець. Підлогу та частину стін було знищено. Проте сьогодні замок уже відновлений і відомий під назвою «Фантаст». Він перебудований у люкс-готель, який залюбки відвідують численні місцеві та іноземні туристи. Замок «Фантаст» у цю пору року закритий плющем, він надзвичайно привабливий у весняні дні.Насамперед для романтиків та закоханих.
XS
SM
MD
LG