Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція сьогодні планує вирішувати суперечності


Тетяна Ярмощук Київ, 14 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Узгодження суперечностей напередодні пленарного тижня. Сьогодні БЮТ та НУНС зберуться на раду коаліції для обговорення питань, щодо яких у більшості є розбіжності.

Відповідно до регламенту коаліції, питання, які виносяться на розгляд сесійної зали, мають бути попередньо узгоджені. А загальні збори коаліції – це процедура, яка виписана у цьому регламенті, і проводиться вона раз на місяць.

Нунсівці висловлюють стурбованість позицією БЮТу щодо створення конституційної комісії. Минулого тижня бютівці внесли на розгляд парламенту відповідну постанову, зазначає Руслан Князевич, а внесення такого питання без попереднього узгодження з фракцією НУНС, на його думку, є грубим порушенням регламенту коаліції. Втім, за словами нунсівця Миколи Катеринчука, сьогодні на раді коаліції варто обговорити і низку інших питань.

«Нагальним є перш за все ухвалення змін до закону про вибори до місцевих рад, так звана, двотурова систкема щодо мерства. Друге питання — це програма діяльності уряду і внесення змін до бюджету. Кожен раз перед радою коаліції ми проводимо засідання політради фракції, на якій і вирішуємо ті питання, які вважаємо нагальними щодо включення у порядок денний роботи ради коаліції», – каже Микола Катеринчук.

Боротьба навколо змін до Конституції може послабити і без того слабку коаліцію

Бютівці ж висловлюють сподівання, що сьогодні їм все-таки вдасться погодити позиції із НУНСом щодо створення конституційної комісії. Утім, обіцяють не радикалізувати цього питання. Святослав Олійник заявив: «Ми відкликали свою попередню постанову для того, щоб подати її в узгодженому з нашими партнерами по коаліції форматі. Це і буде предметом обговорення у понеділок під час засідання ради коаліції. Ми намагатимемося знайти максимально консенсусну позицію з нашими партнерами по коаліції у цьому питанні. Виключно компроміс буде кінцевим результатом засідання ради коаліції. Ми не плануємо радикалізувати будь-яке питання, якщо наші партнери будуть принципово заперечувати».

Однак, на думку оглядачів, саме боротьба навколо змін до Конституції може послабити і без того слабку коаліцію. Юлія Тимошенко, яка уже фактично визнала, що причина нинішньої політичної нестабільності головним чином пов’язана із президентськими виборами, вже наголошувала, що через цей парламент повернення до президентської форми правління не пройде. Натомість у Секретаріаті Президента прагнуть відвоювати главі держави повноваження, які він втратив у результаті політреформи.

Матеріал до теми:

•&nbsp Чому земельне питання породжує все більшу напругу в стосунках між Президентом і Прем’єр-міністром?
XS
SM
MD
LG