Доступність посилання

ТОП новини

Світовий банк: Нинішнє зростання цін на продукти може призвести до масових заворушень та голоду в бідних країнах


Юрій Дулерайн Виступаючи на спільному засіданні керівництва Світового банку та Міжнародного валютного фонду, Роберт Зеллік, президент Світового банку, закликав виділити Продовольчій програмі ООН 500 мільйонів доларів для надання термінової допомоги найбіднішим регіонам планети. За даними Світового банку, ціни на рис упродовж останніх місяців зросли у світі на 75 відсотків, а ціни на пшеницю минулого року – на 120 відсотків.

Президент Світового банку Роберт Зеллік показує у Вашингтоні мішечок рису
Виступаючи на спільному засіданні керівництва Світового банку та Міжнародного валютного фонду, Роберт Зеллік закликав виділити Продовольчій програмі ООН 500 мільйонів доларів для надання термінової допомоги найбіднішим регіонам планети.

За даними Світового банку, ціни на рис упродовж останніх місяців зросли у світі на 75 відсотків, а ціни на пшеницю минулого року – на 120 відсотків.

У Єгипті рис, продукт номер один, за минулий рік подорожчав удвічі. В Індонезії рослинна олія коштує на 50 відсотків більше, ніж торік. У Китаї свинина подорожчала на 63 відсотки. Роберт Зеллік, президент Світового банку, показав журналістам у Вашингтоні два кілограми рису у паперовому пакеті. «За цей мішечок у Бангладеш родина бідняків мусить віддати половину денного заробітку», – сказав Зеллік. «У той час, як (в Америці) люди мають проблеми з тим, як заповнити пальним своє авто, багато хто в усьому світі не має чим заповнити свій шлунок, бо зробити це дедалі важче» – каже президент Світового банку. Виконавчий директор Міжнародного валютного фонду Домінік Штраус-Кан заявив: «Продовольчі ціни, якщо вони й надалі зростатимуть, призведуть до жахливих наслідків. Мільйони людей голодуватимуть, а такі явища іноді закінчуються війною».

Зростання продовольчих цін випереджає загальну інфляцію

Як раз напередодні вашингтонської наради миротворцям ООН на Гаїті вдалося гумовими кулями й сльозоточивим газом зупинити голодний бунт з його пожежами й пограбуванням крамниць. На Гаїті, у найзлиденнішій країні Західної півкулі, люди животіють, заробляючи 2 долари на день.

Доповідь Світового банку зазначає, що у багатьох країнах зростання продовольчих цін випереджає загальну інфляцію. У країнах Європи та у Центральній Азії торік загальна інфляція становила 10 відсотків, а харчі подорожчали на 15. Треба збільшувати обсяги сільськогосподарської продукції. Але в Америці, яка виробляє найбільше у світі, дорожнеча нафти спричинила промислове використання кукурудзяного спирту, десять відсотків якого додають до бензину. Внаслідок підвищеного попиту кукурудза подорожчала майже удвічі. Але цим збіжжям годують худобу – тож дорожчають м’ясопродукти, а літр молока вже коштує більше, ніж літр бензину. Світовий банк рекомендує урядам країн, що розвиваються, субсидувати харчування найбідніших прошарків населення.

Матеріали до теми:

• Продовольча проблема у світі загострюється • ООН: швидке зростання цін у світі на продукти харчування несе нові загрози • Голод у світі – сотні мільйонів людей сьогодні голодують
XS
SM
MD
LG