Доступність посилання

ТОП новини

Світовий банк: нинішнє зростання цін на продукти може призвести до масових заворушень та голоду в бідних країнах


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 14 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Вашингтоні на щорічній сесії Міжнародного валютного фонду та Світового банку обговорювали проблему світової продовольчої кризи внаслідок нестримного зростання цін.

У Єгипті рис, продукт номер один, за минулий рік подорожчав удвічі. В Індонезії рослинна олія коштує на 50 відсотків більше, ніж торік. У Китаї свинина подорожчала на 63 відсотки. Роберт Зеллік, президент Світового банку, показав журналістам у Вашингтоні два кілограми рису у паперовому пакеті. «За цей мішечок у Бангладеш родина бідняків мусить віддати половину денного заробітку», – сказав Зеллік. «У той час, як (в Америці) люди мають проблеми з тим, як заповнити пальним своє авто, багато хто в усьому світі не має чим заповнити свій шлунок, бо зробити це дедалі важче», – каже президент Світового банку. Виконавчий директор Міжнародного валютного фонду Домінік Штраус-Кан заявив: «Продовольчі ціни, якщо вони й надалі зростатимуть, призведуть до жахливих наслідків. Мільйони людей голодуватимуть, а такі явища іноді закінчуються війною».

Зростання продовольчих цін випереджає загальну інфляцію

Якраз напередодні вашингтонської наради миротворцям ООН на Гаїті вдалося гумовими кулями й сльозогінним газом зупинити голодний бунт з пожежами й пограбуванням крамниць. На Гаїті, у найзлиденнішій країні Західної півкулі, люди животіють, заробляючи 2 долари на день.

Доповідь Світового банку зазначає, що у багатьох країнах зростання продовольчих цін випереджає загальну інфляцію. У країнах Європи та у Центральній Азії торік загальна інфляція становила 10 відсотків, а харчі подорожчали на 15. Треба збільшувати обсяги сільськогосподарської продукції. Але в Америці, яка виробляє найбільше у світі, дорожнеча нафти спричинила промислове використання кукурудзяного спирту, десять відсотків якого додають до бензину. Внаслідок підвищеного попиту кукурудза подорожчала майже удвічі. Але цим збіжжям годують худобу – тож дорожчають м’ясопродукти, а літр молока вже коштує більше, ніж літр бензину. Світовий банк рекомендує урядам країн, що розвиваються, субсидувати харчування найбідніших прошарків населення.
XS
SM
MD
LG