Доступність посилання

ТОП новини

Туркменистан пообіцяв газ Євросоюзові


За словами єврокомісара із зовнішніх зв’язків Беніти Ферреро-Вальднер, «президент Бердимухамедов запевнив у резервуванні для Європи щонайменше 10 мільярдів кубів газу і також у перспективі додаткових закупівель із нових родовищ газу». Ці обіцянки глави Туркменістану стосуються вже наступного 2009 року.

Про це повідомила Радіо Свобода Єврокомісар із зовнішніх зв’язків Беніта Ферреро-Вальднер.

«Я оце повертаюся з дуже цікавої зустрічі з президентом Туркменистану і я повинна відзначити, що, в принципі, він готовий постачати газ також і для Європи. Все залежить лише від ринкових цін, і це сприятиме розвиткові їхнього ринку, а з іншого боку – це дасть можливість Європі мати інше джерело постачання», – зазначила Ферреро-Вальднер.

Єврокомісар уточнила, що «президент Бердимухамедов запевнив у резервуванні для Європи щонайменше 10 мільярдів кубів газу і також у перспективі додаткових закупівель із нових родовищ газу». Ці обіцянки глави Туркменістану стосуються вже наступного 2009 року.

Фахівці відзначають, що поки важко казати коли і як розпочнуться ці поставки з Туркменистану до ЄС, адже весь експортний туркменський газ – 50 мільярдів кубічних метрів – розписаний згідно з контрактами аж до 2028 року. Але нові родовища ще слід розробляти, а цьому заважають не лише технічні труднощі, а також незгоди політичного і правового характеру з боку Росії та й інших держав регіону. Це може стати на заваді для прокладання газогону до Азербайджану, де його з’єднали б із вже існуючим, західним.

Сьогодні є три варіанти, як пояснила Ферреро-Вальднер журналістам – ліквідувати 60-кілометровий розрив між туркменською та азербайджанською морськими платформами за допомогою міні-газогону; збудувати сухопутну з’єднуючу трубу до Казахстану, щоб підключитися до газогону, який веде до Баку; і, нарешті, перевозити скраплений газ морськими танкерами. Єврокомісар також повідомила, що для туркменської пропозиції, яка стає діючою з 2009 року, необхідні фінансові внески з боку європейського бізнесу.
XS
SM
MD
LG