Доступність посилання

ТОП новини

Дисертація за гроші, хороші оцінки в обмін на секс


Німеччина, 14 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Від корупції, мабуть, не застрахована жодна країна. Різниця полягає лише в тому, що в одних державах із нею успішно борються, а в інших – ні. У Німеччині цими днями до трьох років ув‘язнення засудили 53-річного професора Ганноверського університету. Його звинуватили в хабарництві.

Понад 150 тисяч євро поклав собі в кишеню професор-юрист із Ганновера за опіку над аспірантами. Оскільки кураторство належало до кола його прямих обов’язків, він не мав права вимагати додаткової плати за надання таких послуг. Кандидатів на захист дисертації, багато з яких не виконували всіх необхідних для цього передумов, постачало одне з консультативних агентств для науковців.

Врешті-решт земельний суд у місті Гільдесгайм визнав професора винним у хабарництві в 68 випадках і приговорив його до трьох років ув’язнення. У справі директора агентства процес ще триває.

Існувала загроза, що професор втече за кордон

На відносно м‘який вирок вплинув той факт, що професор-корупціонер повністю визнав свою вину. У Німеччині хабарництво карається грошовими штрафами, а також ув‘язненням до 10 років. Прозріння настало, вірогідно, в слідчому ізоляторі, куди підсудний потрапив ще у вересні минулого року. Існувала загроза, що професор може втекти за кордон. «Нам стало відомо, що підсудний налагодив контакти з Панамою», – повідомив тоді прокурор Юрґен Лендекель.

Крім оплачуваної допомоги в здобутті наукового знання професора звинуватили також у тому, що хороші оцінки він ставив в обмін на секс. За даними журналу «Focus», у поле зору юстиції підсудний потрапив ще 2004 року. Тоді дві студентки відмовилися складати іспит у професора-«казанови». Дівчата не хотіли, щоб їх запідозрили, що свої хороші оцінки вони отримали в обмін на секс. А один із аспірантів показав слідчим угоду, з якої можна було зробити висновок, що професор за кураторство стягує гроші.

Перед судом довелося відповідати і колишній студентці

За словами головуючого судді Петера Пешка, до хабарництва професора підштовхнула заборгованість. Він придбав у Гамбурзі будинок, який несподівано виявився таким, що потребує ремонту. П‘яти тисяч євро зарплати професору не вистачало, щоб розплатитися за всі борги. Тоді він і розробив власну модель збагачення, яка, однак, суперечила закону.

До речі, відповідати перед судом довелося не тільки професору, але й одній колишній студентці. Вона підтримувала сексуальні зв‘язки з одруженим професором і, як наслідок, завжди могла похвалитися відмінною успішністю. Згодом він допоміг їй також влаштуватися в університеті на роботу. За підкуп цій жінці довелося заплатити штраф обсягом у 1800 євро.
XS
SM
MD
LG