Доступність посилання

ТОП новини

Газ Туркменистану послабить залежність Євросоюзу від Росії?


Василь Зілгалов Прага, 14 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Євросоюз зробив важливий крок на шляху зменшення залежності від російського природного газу. Туркменистан виступив із конкретною пропозицією про додаткові поставки цього блакитного палива до ЄС. Наприкінці минулого тижня про це повідомила комісар ЄС із зовнішньої політики Беніта Ферреро-Вальднер, яка перебувала з візитом в Ашгабаті і мала зустріч із туркменським президентом Ґурбанґули Бердимухамедовим.

Обіцянку Євросоюзові президент Туркменистану зробив на фоні жорсткої конкуренції за доступ до величезних запасів газу в країні, яка спалахнула відразу ж після смерті його попередника, «туркменбаші» Сапармурата Ніязова. Бердимухамедов також пообіцяв збільшити поставки газу до Росії, для чого планують збудувати додаткові газогони, і також до Китаю – газогін у цьому напрямку завершать у 2009 році. Окрім того, йдеться й про поставки туркменського блакитного палива до Пакистану.

США та ЄС наполягають, щоб газ подавався на Захід через Каспій, підводним газогоном в обхід російської території, і на підключенні до майбутнього європейського газогону «Набукко», протяжністю понад 3 тисячі кілометрів, який з’єднає Каспій з Європою.

Наприкінці минулого тижня Єврокомісар із зовнішніх зв’язків Беніта Ферреро-Вальднер сказала Радіо Свобода: «Я оце повертаюся з дуже цікавої зустрічі з президентом Туркменистану і повинна відзначити, що, в принципі, він готовий постачати газ також і для Європи. Все залежить лише від ринкових цін, і це сприятиме розвиткові їхнього ринку, а з іншого боку, це дасть можливість Європі мати інше джерело постачання».

Єврокомісар уточнила, що «президент Бердимухамедов запевнив у резервуванні для Європи щонайменше 10 мільярдів кубів газу і також у перспективі додаткових закупівель із нових родовищ газу». Ці обіцянки глави Туркменистану стосуються вже наступного 2009 року.

На перешкоді незгоди політичного і правового характеру

Фахівці відзначають, що поки важко казати, коли і як розпочнуться ці поставки з Туркменистану до ЄС. Адже весь експортний туркменський газ – 50 мільярдів кубічних метрів – розписаний згідно з контрактами аж до 2028 року. Нові ж родовища ще слід розробляти, цьому заважають не лише технічні труднощі, а також незгоди політичного і правового характеру з Росією та іншими державами регіону. Це може стати на заваді для прокладання газогону до Азербайджану, де його з’єднали б із уже існуючим, західним.

Сьогодні є три варіанти, пояснила Ферреро-Вальднер журналістам: ліквідувати 60-кілометровий розрив між туркменською та азербайджанською морськими платформами за допомогою міні-газогону; збудувати сухопутну трубу до Казахстану, щоб під''єднатися до газогону, який веде до Баку; і, нарешті, перевозити скраплений газ морськими танкерами. Єврокомісар також повідомила, що для туркменської пропозиції, яка стає чинною з 2009 року, необхідні фінансові внески з боку європейського бізнесу.

«Файненшел Таймс» наводить у понеділок інформацію виконавчого директора «Набукко» Рейнхарда Мітчека про те, що реалізацію проекту вартістю 5 мільярдів євро планують розпочати з 2010 року. До 2013 року має бути завершена перша черга – від Австрії до Анкари. Аж потім буде з’єднання зі східним відгалуженням та з Туреччиною. Проектна потужність «Набукко» – 30 мільярдів кубічних метрів газу, але це лише дещиця у потребах ЄС, які сягають 500 мільярдів кубів. Основна ж частина газу й надалі надходитиме з Росії.
XS
SM
MD
LG