Доступність посилання

ТОП новини

Сильвіо Берлусконі перемагає


Наталка Кудрик Рим, 14 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – В Італії на парламентських виборах перемагає правоцентристська коаліція Сильвіо Берлусконі. За попередніми офіційними підсумками, правоцентристи у сенаті набирають понад 46%, а їхні основні суперники, лівоцентристи Вальтера Вельтроні, майже 40%. У палаті депутатів також перевага за блоком Берлусконі.

71-літній Сильвіо Берлусконі близький до того, щоб знову, уже втретє, сісти у крісло прем''єра Італії. Попередні офіційні результати дають мало підстав сумніватися у цьому. І ці результати, з одного боку, були цілком передбачуваними, адже неуспіх попереднього кабміну Романо Проді дуже підірвав довіру до лівоцентристів, тому менталітет італійського виборця зрозумілий: передати керівну ініціативу іншій політичній силі.

Але високий результат Демократичної партії Вальтера Вельтроні, котрого вважають наступником Проді у таборі лівоцентристів, дає підстави говорити що коаліція Берлусконі матиме серйозну опозицію в парламенті. Хоча поки що марно говорити про розподіл місць у парламенті, бо голосування відбувалося за старим законом, котрий вважають надто недосконалим, тому цілком можливо, що і правоцентристам буде нелегко керувати.

Цікавий момент: у підсумку блок Берлусконі має більше голосів, тому що один із його членів, ультраправа партія Північна Ліга набрала 7%. Ця партія проводить різку антиімміграційну політику і виступає за автономію північної області Паданія. Місцеві експерти називають такий результат надзвичайним успіхом ультраправих. І, звичайно, багато хто вважає, що це підтверджує низький рівень довіри населення до двох великих партій: «Народ Свободи» на чолі із Берлусконі та Демократичної партії Вельтроні.

Ще одна тенденція цих виборів – Італія від біполярності перейшла до біпартійності, коли гравцями на політичному полі будуть не дві коаліції, а дві партії, як в американській системі.

Песимізм і недовіра населення

Явка виборців на нинішніх виборах була значно нижчою, ніж на виборах 2 роки тому. Проголосували трохи більше 80% виборців. Це свідчить про велике невдоволення політикумом і песимізм, що панує серед населення.

Багато виборців зазначають, що не голосували на вияв протесту. Вони переконані, що у верхах панує тотальна корупція, кумівство, і чинне законодавство дає мало можливостей громадянам впливати на політику. За останнє десятиліття на Апеннінах спостерігається спад економічного розвитку, ситуація загострюється і нині, коли зміцнюється євровалюта, а світова економіка перебуває у кризі. Зарплати в країні нижчі, ніж в Іспанії чи Греції. Найбільше труднощі відчувають пенсіонери, молоді люди і малозабезпечені.

Неспроможність упоратися із надзвичайною ситуацію зі сміттям у Неаполі, що триває десятиліттями, — це красномовний приклад, що і місцева, і центральна влада функціонує погано. За висновками британського видання «ФТ» Італія залишається однією з найгірше керованих держав Європи. Це буде вже 62-й уряд у країні за останні 63 роки.

Через застій італійської економіки перед новим кабінетом постають серйозні виклики. Під час виборчої кампанії блок Сильвіо Берлусконі акцентував увагу на економічних перетвореннях.

Щоб поліпшити добробут громадян, Берлусконі має намір значно зменшити податки. Мінімізувати податковий тягар він планує і на підприємствах. Також одна із провідних обіцянок – боротися з нелегальною імміграцією, котра, на думку правоцентристів, є причиною високого рівня злочинності. Тож в українських іммігрантів перспективи невеселі, хоч українці і нечасто фігурують у кримінальній хроніці, але судячи з усього нелегалам буде нелегко.
XS
SM
MD
LG