Доступність посилання

ТОП новини

У Луцьку подорожчав проїзд. Пасажирам рекомендують вимагати квитки


Валентина Одарченко Луцьк, 14 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Волинській владі, котра чи не найдовше витримувала натиск перевізників, більше не під силу стримувати ціни на послуги міського автотранспорту. Із завтрашнього дня проїзд у міській «маршрутці» коштуватиме 1 гривню 50 копійок.

Лучанам без громадського транспорту транспорту не обійтись
Від початку нового року міськрада та відділення Антимонопольного комітету дискутували з перевізниками з приводу вартості перевезень. Подорожчання пального було об’єктивним чинником. Це визнають навіть пасажири, котрі, однак, були незадоволені непрозорістю формування цін.

– Можливо, таке підвищення продиктоване ринковими умовами. Проте громадянам цього не показують… Їх ставлять перед фактом, і це обурює найбільше, адже таке підвищення значно вдарить по кишенях.

– Бензин у собівартості складає не 100 процентів. Цікаво було б подивитися, яка в них офіційна зарплата, у водіїв. А вони заробляють, я думаю, непогано… Якби було це їм у збиток, то не виїжджали б. Просто вони хочуть, піднявши ціну, більше заробляти.


Перевізники занижують кількість пасажирів, щоб на папері збільшити собівартість

Нішу міських перевезень у Луцьку заповнюють чотири перевізники. До формування пропозицій про новий тариф вони підійшли по-різному. У результаті пропонована ціна коливалась від 1 гривні 50 копійок до двох гривень п’ятдесяти за проїзд. Однак у Волинському територіальному відділенні Антимонопольного комітету, окрім витрат, досліджували ще й прибутки. Керівник відділення Анатолій Володін вважає,що розрахунки перевізників мають суттєвий недолік, який впливає на тариф.

Анатолій Володін: «Ще не зовсім об’єктивно визначається кількість перевезених пасажирів. Вона коливається дуже серйозно. Якщо немає підтверджувальних документів, то ми вважаємо, що таке вільне тлумачення кількості перевезених пасажирів може серйозно змінити розмір тарифу. Наші перевізники занижують кількість перевезених пасажирів, у результаті цього автоматично зростає тариф на перевезення одного пасажира».

За гривню їздитимуть тільки школярі

Окрім того, «антимонопольники» зробили висновок,що на деяких підприємствах суттєво завищувалися виробничі витрати. Тому новий тариф – 1 гривня 50 копійок – є граничним, хоч перевізники пропонували встановити його на рівні двох або навіть двох з половиною гривень. На встановлення нічного тарифу влада не погодилась. А дешевше їздитимуть поки що тільки школярі, повідомив начальник транспортного управління Луцького міськвиконкому Костянтин Патракеєв.

«Ми домовилися з перевізниками, що вони цю знижку застосовуватимуть, і вартість до 15 травня становитиме одну гривню. А до 1 жовтня ми вже підготували відповідне звернення до Міністерства транспорту України для надання роз’яснень щодо порядку застосування цієї норми», – розповів Костянтин Патракеєв.

Відтепер від водіїв вимагатимуть квитки?

Відтепер міська влада наполегливо рекомендує волинянам вимагати у водіїв маршрутних таксі квитки. І хоч багато хто посміхнеться, уявивши видачу квитків у години пік, головний транспортник міста Костянтин Патракеєв переконаний,що така дисциплінованість піде на користь.

Костянтин Патракеєв: «Людина, яка відмовляється від квитка, свідомо відмовляється від страхування, відшкодування збитків. Потім страховій компанії ніхто нічого не доведе. Ми зі свого боку вимагаємо від перевізників, що видача пасажирові квитка є обов’язковою. Контроль за цим покладений на головну державну інспекцію автомобільного транспорту. Якщо, не дай Боже, з ним щось трапиться у транспортному засобі, він може втратити 50 тисяч гривень, бо страхова компанія відмовить йому у відшкодуванні. Останні зміни, які були у правила страхування внесені, дуже чітко прописали наявність квитка».

Водії повинні виграти від подорожчання, хоча б тому, що їхня зарплата тепер легалізується і становитиме не менше 1200 гривень проти 600, раніше декларованих окремими перевізниками.

Щодо самих волинян, то чимало хто з них намірився пересісти на тролейбуси, де ціна квитка досі становить 50 копійок. Кажуть, ненадовго: найближчі прогнози – і там 75 копійок за проїзд.
XS
SM
MD
LG