Доступність посилання

ТОП новини

П’янству бій: у Закарпатті оголосили боротьбу водіям-любителям алкоголю


Надія Петрів Ужгород, 14 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні своє професійне свято відзначають стражі українських доріг – працівники Державтоінспекції. Напередодні свята певні підсумки роботи підвели й закарпатські інспектори. Кажуть, показники мають хороші, одні з найкращих результатів щодо боротьби з водіями, які сідають за кермо в алкогольному сп’янінні. Але проблем ще вистачає.

Трагедією з десятками жертв ледь не закінчилася вчора в Ужгороді дорожньо-транспортна пригода. Водій, втративши керування маршруткою, наповненою пасажирами, дивом не виїхав на тротуар, де також у той момент було чимало ужгородців. Врятував ситуацію в останню мить пасажир мікроавтобуса, який перехопив у водія кермо і «викрутив» на дорогу. За це рятувальник і поплатився – має травмоване плече. Водій цю подію взагалі… не пригадує. Спеціалісти з’ясовують обставини ДТП, а очевидиці тієї події стверджують, що водій був у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння.

Ужгородка Світлана, яка на той момент була неподалік пригоди, обурюється: «Забирати право на керування автомобілем у нетверезого потрібно одразу! Я не знаю, треба чи ні за таке в тюрму саджати, але права слід зразу відбирати, тому що це велика небезпека! Я сама воджу автомобіль і маю принцип — ніколи не п’ю за кермом!»

Порушників карають, але нетверезих за кермом не поменшало

Закарпатські державтоінспектори стверджують, що із водіями, котрі сідають за кермо в стані алкогольного сп’яніння, борються особливо завзято. Трапляється, за добу виявляють 20-30 таких порушників, а часом і понад півсотні.Щоб боротися з таким лихом, до рейдів та перевірок на дорогах Закарпаття залучають іноді й до 90 відсотків особового складу інспекції. Такі відпрацювання дають результат, але проблеми все ж таки не вирішують, зазначає Олег Святецький, речник державтоінспекції в Закарпатській області.

Олег Святецький: «На сьогодні працівниками ДАІ виявлено 55 320 порушень Правил дорожнього руху. Було складено по статті 130, а це вживання алкоголю за кермом, 2731 протокол. Це вважайте, для нашої досить невеликої області дуже високий відсоток! Незважаючи на всі наші методи, які стосуються порушників правил дорожнього руху, не стали менше пити».

Феміда ставилася лояльно до нетверезих за кермом

Ще однією проблемою у боротьбі з нетверезими водіями державтоінспектори називають судову систему. Нарікають, що досі ставлення Феміди до таких порушників відзначалося чомусь лояльністю: позбавляли посвідчення водія хіба що одного з кожних десяти затриманих. Зараз, як переконують в ДАІ, розуміння таки знайшли: нині права керування автотранспортом позбавляють кожного другого затриманого в нетверезому стані.

Олег Святецький: «Минулого року у нас були значні проблеми, ми мали зростання аварійності за всіма показниками по ДТП, тому суди з розумінням ставилися. На сьогодні із 6 тисяч 321 протоколів – 2068 осіб позбавлені права керування: це за частиною 4 статі 122 – створення аварійної ситуації і стаття 130 – це керування транспортним засобом у нетверезому стані».

Загалом, стверджують закарпатські державтоінспектори, розпочаті 10 січня на загальнодержавному рівні рейди з боротьби з порушниками правил дорожнього руху уже дали свої результати і в краї. Зниження рівня аварійності в області становить 15 відсотків порівняно з аналогічним періодом минулого року, на 21 відсоток менше закарпатців загинули чи травмувалися на дорогах.
XS
SM
MD
LG