Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко: Політична корупція носить загрозливий характер і впливає на усі сфери в Україні


Про це Президент заявив у вівторок під час наради з питань боротьби з корупцією. Він закликав уряд і правоохоронні органи упродовж 3 тижнів розробити найефективніший план боротьби із корупцією. Також своїм указом Віктор Ющенко створив Міжвідомчу робочу групу з протидії корупції. Він виступає за посилення відповідальності за корупцію. Національне законодавство у боротьбі із цим явищем не відповідає викликам, заявив Президент. Він закликав уряд, правоохоронні органи, політичні сили виконати рекомендації Групи держав проти корупції (GRECO) і переглянути міри покарання за корупційні дії. Зокрема, кваліфікувати їх як кримінальний злочин.


Про це Президент заявив у вівторок під час наради з питань боротьби з корупцією.

«Політична корупція, як засвідчують експерти, пояснює причини неефективності будь-яких політичних ініціатив у сфері боротьби з корупцією, наслідком чого є невиконання основних рішень з цих питань. Наслідки корупції є руйнівними для конституційних засад держави, оскільки порушуються базові правові принципи її функціонування», – сказав Глава держави.

Він закликав уряд і правоохоронні органи упродовж 3 тижнів розробити найефективніший план боротьби із корупцією. Також своїм Указом Президент створив Міжвідомчу робочу групу з протидії корупції.

Віктор Ющенко виступає за посилення відповідальності за корупцію

Національне законодавство у боротьбі із цим явищем не відповідає викликам, заявив Президент.

«Передбачений законом України про боротьбу з корупцією інститут притягнення за корупційні діяння лише до адміністративної відповідальності не став ефективним засобом для боротьби з цим явищем. Читаючи цей закон, можна сказати, що влада в Україні не має наміру боротися з корупцією, бо міра покарання є неадекватною тим викликам, які несе корупція», – зазначив Глава держави.

Він закликав уряд, правоохоронні органи, політичні сили виконати рекомендації Групи держав проти корупції (GRECO) і переглянути міри покарання за корупційні дії. Зокрема, кваліфікувати їх як кримінальний злочин.

Президент зазначив, що висновки міжнародного моніторингу ситуації з корупцією в Україні оприлюднять 30 вересня цього року.

****** На нараді з питань боротьби з корупцією Президент України Віктор Ющенко заявив, що не піде на жодні поступки в земельному питанні: «Я добре знаю, як в цій країні розбазарювалися активи. І розумію добре, що сьогодні прийшла черга до землі. Політичних дивідендів не буде. Земельні відносини будуть поставлені тільки в чітке, прозоре законодавство. В окремих регіонах України, зокрема, Київ, Київська область, Крим, та фактично всі обласні території багаті фактами корупції на земельному ринку. Що негативно відбувається на ситуації економічній, навіть в деяких випадках етно-політичній. За оцінками експертів, ринок нерухомості є таким дорогим, тому що на 30-40% він формується із хабарів», – заявив Глава держави.

Президент виступає проти ініційованої урядом системи земельних аукціонів. Своїм указом він призупинив відповідну постанову Кабміну. Однак уряд на своєму позачерговому засіданні знову поновив дію аукціонів для продажу землі.

Матеріал до теми:

• Нові антикорупційні ініціативи Віктора Ющенка •&nbspПрезидент закликає терміново ухвалити закон про Національне бюро з розслідування, для протидії корупції у вищих ешелонах влади
XS
SM
MD
LG