Доступність посилання

ТОП новини

Вибори мера Києва: крок до зміцнення демократії чи до подальшого розбрату між демократами?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Вашому комп''ютері для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Кирило Булкін
Гість Свободи: народний депутат України, лідер Європейської партії України Микола Катеринчук

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Кирило Булкін: У випадку дискусії про два тури виборів Київського міського голови маємо розходження між парламентською коаліцією та Президентом.

У зв’язку з цим хотілося б почути Вашу реакцію на сьогоднішню заяву голови Секретаріату Президента Віктора Балоги, де він, зокрема, каже: «Звернення Івана Васюника до Ради, педалювання двотурових виборів народним депутатом Миколою Катеринчуком, очевидно, пояснюються персональними причинами. Вони мають повне право на власну думку і власні уявлення.

Проте якщо ці політики вважають, що належать до табору демократів під проводом Президента, то з міркувань етики і коректності вони не мали б оголошувати про такі ініціативи, якщо під ними немає спільного знаменника з Главою держави».

Отже, вважає Віктор Балога, належачи до табору демократів, не мали б оголошувати ці свої ініціативи. Чи Ви вважаєте, що Ви належите до президентського табору, до демократичного… Микола Катеринчук: Перш за все я не знаю такого політика, як Балога. Це голова Секретаріату Президента, це функціонер в Адміністрації Президента.

По-друге, вже глава Секретаріату казав, що він підтримує одного з кандидатів, тобто кандидата в мери Кличка. Тому цілком природно, що він намагається взяти на себе відповідальність, щоб його кандидат від Банкової пройшов у першому турі, і думає, що його високий рейтинг, який зараз показують, дозволяє це зробити.

Він не від свого імені. Він каже, що позиція Президента…

Микола Катеринчук: Послухайте, я коли почую позицію Президента, тоді реагуватиму на позицію Президента. Сьогодні це не позиція Президента, а людини, яка підписала цю заяву.

Я з повагою відношуся до цієї людини, але я думаю, що політики мають займатися політикою, а люди, які мають адмініструванням займатися, мають займатися адмініструванням.

Тому я з великою повагою відношуся до людей, які вживають слово «демократія», але під проводом Президента бути демократом, думаю, дуже легко. А ви спробуйте бути справжнім демократом без будь-якого проводу і мати позицію завжди.

Віктор Ющенко навіть з Варшави, не дочекавшись, поки повернеться в Україну, сказав, що він проти того, щоб мерів обирали в два тури.

Аргументація його зводиться до того, що інших мерів обирали в один тур, тож до виборів міських голів необхідно підходити за одним принципом, а зміна порядку проведення виборів буде нечесним і недемократичним кроком.

Крім того, на думку Президента, вибори мера у два тури будуть ефективними лише при поверненні до системи врахування явки виборців, а це, своєю чергою, є поверненням до застарілих норм радянського суспільства.

Будь ласка, Вам позиція Президента.


Микола Катеринчук: Я думаю, що Президент правий в тому, що не треба обирати тільки мера Києва, треба обирати всіх мерів. І про це йдеться в змінах до закону. Просто його неправильно інформували.

Відносно ж явки, то я не думаю, що це є якоюсь перешкодою. Наприклад, мої зміни до закону, які будуть розглядатися у ВР 1060, полягають у тому, щоб, по-перше, залишити графу «Проти всіх» і зняти бар’єр 51% для голосування в другому турі. Тобто, перемагає той, хто набрав більшість голосів по відношенню до іншого від тих, хто прийшли на вибори.

Наразі ми маємо слухача.

Добрий вечір!


Слухач: Добрий вечір!

Григорій, місто Львів.

Перше. Мені не зовсім зрозуміло, чому «НУ» проти того, щоб у ВР створювалася конституційна комісія. І це ж по Конституції.

Друге. Голодомор в 1933 році визнаний геноцидом проти українського народу. Я згодний. А де судовий процес над тими бандитами, які влаштували цей Голодомор?

Микола Катеринчук: Справа в тому, що до цього часу ВР працювала в режимі тимчасових спеціальних комісій, які розглядали спеціальні законопроекти щодо змін до Конституції, вони створювалися, і туди скидалися всі законопроекти та напрацювання будь-яких народних депутатів, або якщо це ініціював Президент.

За моєю ініціативою, тоді ще ініціативою депутата Ющенка, ми запропонували, і це було в програмі Ющенка, щоб з’явився спеціальний комітет у ВР. І такий комітет є, у сфері відання якого питання напрацювання і постійної роботи над удосконаленням Конституції. І сьогодні цей комітет є. Тому немає необхідності створювати тимчасову спеціальну комісію. Але, згідно з регламентом, ми можемо це зробити.

Але тимчасова спеціальна комісія створюється тоді, коли вже є документ, над яким працювати можна, тобто є вже законопроект, і в постанові зазначається, що створена тимчасова спеціальна комісія в складі таких і таких представників, там такі-то законопроекти розглядаються, термін і так далі. Такого законопроекту у ВР зараз немає.

Тому бити зараз горшки навколо цього питання, я думаю, з фахової точки зору і досягнення результату не є вірним кроком...

Маємо ще один дзвінок.

Добрий вечір!


Слухач: Добрий вечір!

Я придивляюся до бігбордів. Бачу одного розумного, другого сильного, третього з кувалдою в руках…

У разі Вашого обрання на пост мера міста-героя Києва чи залишити Ви у спокої вулиці чи не будете зносити пам’ятники, які муляють око Вашим помаранчевим колегам?

Це Ви маєте на увазі пам’ятники вождям тоталітарного режиму?

Слухач: Я маю на увазі пам’ятники героям Великою Вітчизняної війни. І пам’ятник Леніну також.

Микола Катеринчук: Я думаю, що питання розумних і сильних – це важливо, але ще більш важливе питання ефективних, ефективної політиків сучасної політики.

Ви знаєте, я не так давно був у Празі і цікавився у мера міста, як вони захистили свою історичну спадщину, історичний центр.

Я там побачив різні пам’ятки різних епох, і вони їх не чіпають, не дивлячись на зміни політичних…

Ну, в Празі окремо є й музей комунізму, де окремо зосереджені ці пам’ятники.

Так.

І що вони сказали? Знаєте, от місто гине тільки тоді, коли починається або війна, або природні катаклізми, там землетрус, або починається будівельний бум.

І питання сьогодні важливе вулиць, всього іншого, але я думаю, що це така косметика, за якою ховають земельні оборудки. Тому я думаю, що питання вулиць треба залишити в спокої, питання пам’ятників залишити в спокої…

У сухому залишку, я так розумію, що пам’ятник Леніну у випадку Вашого обрання мером Ви зносити не будете.

Микола Катеринчук: Я вважаю, що це позиція громади. Громада має сама вирішити. А як мер, як найнятий киянами чиновник, маю виконати будь-які рішення громади. Якщо громада проведе референдум і скаже, що треба зносити, то будь-який голова, якого найняли на роботу, має це виконати.

Ви готові ініціювати такий референдум?

Микола Катеринчук: Я не буду цього робити тільки тому, що це наша історія. Погана або добра, але це частина нашої історії.

Нехай він стоїть, як і будуть стояти всі інші пам’ятники, які будуть розповідати і розповідають киянам про нашу історію. Погану або добру, а це наша історія.

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG