Доступність посилання

ТОП новини

У Рівному вийшов сигнальний примірник двотомника про боротьбу УПА проти нацистських окупантів


Валентина Одарченко Рівне, 15 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Понад чверть століття досліджував історію повстанців у західному регіоні лікар за фахом і краєзнавець за покликанням Олександр Денищук. Подорожі велосипедом по волинських і галицьких селах, спілкування з місцевими старожилами та доповнення з місцевих архівів і газет склали 16 томів «Книги пам’яті і слави Волині», з яких уже видруковано 14. Книга є розширеним мартирологом, бо, окрім імені і псевдо, в ній зазначені короткі дані про кожного з повстанців, про яких вдалося хоч щось дізнатися від земляків. Нині ж у Рівному вийшов сигнальний примірник двотомника Олександра Денищука, присвяченого боротьбі УПА проти нацистських окупантів.

Олександр Денищук відвідав кожне повстанське село на Волині та в Галичині
Перший том присвячений Волині, другий – Галичині і Східній Україні. Автор каже, що його спонукало до систематизації такого матеріалу звинувачення щодо співпраці з нацистами, адресовані упівцям з боку противників визнання визвольної боротьби. А тим часом у перебігу попередніх досліджень йому вдалося зібрати дані про численні операції, проведені повстанцями проти фашистів на захист мирного населення.

Сам Олександр Денищук зазначає: «Там задокументовано 1640 акцій проти окупантів та їхніх прислужників, а якщо враховувати не задокументовані – їх було набагато більше. Тому такий вираз «українсько-німецькі націоналісти» – це чиста неправда…».

На Волині він зайшов чи не у кожну повстанську хату…

Джерелами для написання книги були також архіви повстанців, захоплені енкаведистами, документи отримані від діаспори, а також видані вже в незалежній Україні дослідження.

«Основні дані – це наслідок мого спілкування з безпосередніми учасниками тих подій, повстанцями, які брали участь у боротьбі проти окупантів. Це дві третини видання. Треба згадати, звичайно, бій у Новому Загорові (Волинська область), де були величезні жертви зі сторони учасників, там чота( загін) Берези – біля 40 людей, вони майже всі загинули, – принесла величезні втрати окупантам. На Волині було кілька таких крупних боїв – біля села Туличі, біля Радовичів. На Рівненщині таким крупним боєм був бій поблизу села Яполоть (сотня Цигана), поблизу села Велика Любаша (також сотня Цигана), і бій у містечку Янова Долина, там були величезні жертви – понад тисяча людей з боку окупантів, були, звичайно, жертви і з нашої сторони. Був крупний бій поблизу села Постійне, коли окупанти поверталися з грабунку. І повстанці там їх зустріли і майже всіх перебили. Таких боїв дуже і дуже багато… А дрібні акції – вони були щоденно, до 61-го року…», – розповів Олександр Денищук.

І радянські воїни були в УПА

Найважче віднайти імена тих, хто, повернувшись додому з УПА, потрапив під радянську мобілізацію. Є й унікальні випадки. Волинянин Іван Кілюшик пішов в УПА, маючи звання Героя Радянського Союзу – після демобілізації з Радянської армії. У 47-му його засудили, а згодом разом із батьками відправили на поселення в Іркутську область – щоб не плямувати високе звання Героя Радянського Союзу… А самого звання позбавили аж у 72-му році.

Мета Олександра Денищука – достукатись своєю книгою до української влади задля визнання УПА воюючою стороною у Другій світовій війні

«На сьогодні ні Верховна Рада не ухвалила подібного закону, ні Президент не видав такого указу, хоч багато про це говорять. Думаю, що ця книга повинна посприяти, допомогти у позитивному вирішенні цього питання», – наголошує Олександр Денищук.
XS
SM
MD
LG