Доступність посилання

ТОП новини

Пересічні латвійці сподіваються отримати право ініціювати розпуск парламенту


Людмила Пилип Рига, 15 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Пересічні латвійці можуть отримати право розпускати парламент. Уже зібрана необхідна кількість голосів виборців, щоб внести зміни до Конституції, які б дозволяли громадянам Латвії ініціювати розпуск парламенту. Подальшу долю цієї ініціативи вирішуватиме парламент цієї країни, Саейма. В разі, якщо депутати не підтримають зміни, то питання про право пересічних латвійців розпускати парламент буде винесене на всенародний референдум.

Сьогодні право ініціювати розпуск Саейми має лише президент Латвії. Новий законопроект передбачає внесення змін до двох статей Конституції з тим, щоб не менше, ніж одна десята частина латвійських виборців мала право розпускати парламент.

«Останні процеси в державі свідчать, що не слід це питання залишати на президента чи парламент. Слід думати, що робити для того, щоб зменшити розколину між владою та суспільством», – зазначає голова Об’єднання латвійських вільних профспілок Петеріс Крегіс.

І ось восени минулого року, на тлі політичної кризи в Латвії, Об’єднання вільних профспілок виступило з пропозицією внести відповідні зміни до Основного закону держави. На підтримку ініціативи започаткували збір необхідної кількості підписів латвійських громадян, що дозволяло б винести розгляд питання на державний рівень.

Зібрали на 40% підписів більше від необхідного ліміту

Усі, хто бажав, могли залишити свій нотаріально завірений підпис у 620 пунктах на території Латвії, ще декілька пунктів діяли в латвійських дипломатичних представництвах за кордоном. Загалом зібрали на 40% підписів більше від необхідного ліміту. Цієї кількості достатньо, щоб внести зміни в Конституцію Латвії, які надають право латвійським громадянам ініціювати розпуск Саейми.

«Якщо парламент ухвалить їх без змін, то вони набудуть чинності, тоді референдуму не буде. Якщо відхилить або ухвалить з поправками, тоді ЦВК порушить питання про оголошення референдуму, який відбудеться не раніше одного, але не пізніше двох місяців», – заявив керівник Центральної виборчої комісії Латвії Арніс Цимдарс.

«Невдоволення громадськості діяльністю уряду та парламенту зростає»

Місцеві соціологи визнають, що латвійська громадськість незадоволена нинішньою ситуацію в державі, тому у випадку референдуму активність виборці буде високою.

Директор соціологічної фірми SKDS Арніс Кактиньш зауважив: «Якщо порівняти сьогоднішній час із весною минулого року, зараз невдоволення громадськості діяльністю уряду та парламенту зростає. Можна говорити і про причини — це економічна ситуація, гіперінфляція в країні».

Латвійці сподіваються, якщо Конституція буде гарантувати народу можливість, у разі необхідності, розпускати Саейм і висловлювати недовіру уряду, що це буде стимулювати їхню роботу і сприятиме стабільності в державі.

Президент Латвії Валдіс Затлерс цю ініціативу підтримує, однак вважає, що умови, за яких парламент може бути розпущений за ініціативою латвійських виборців, повинні бути ретельно витлумачені в законі.
XS
SM
MD
LG