Доступність посилання

ТОП новини

Джордж Буш хоче трішки святості Папи Римського


Сергій Драчук Прага, 15 квітня 2008 (RadіoSvoboda.ua) – Папа Бенедикт 16-й починає у вівторок п’ятиденний візит до США – перший відтоді, як три роки тому він обійняв Святий Престол. У програмі візиту зустріч із президентом Джорджем Бушем, відвідини місця трагедії 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку, служба Божа і виступ в ООН.

Джордж Буш та Папа Бенедикт XVI (архівне фото)
Іще перед поїздкою Папа Бенедикт 16-й записав звернення до американців. «Я знаю, як глибоко вкорінене у вашій країні послання Євангелія, і я їду, щоб поділитися ним із вами під час святкувань і зустрічей», – сказав Понтифік англійською мовою. А частину свого звернення він промовив іспанською, яка дедалі більше використовується у США.

Із таким посланням Папа Римський звернеться до американців і особисто під час візиту. А в Організації Об’єднаних Націй він збирається виступити про потребу вирішувати глобальні конфлікти шляхом дипломатії, щедрості й великодушності, а не війною.

Та оглядачів найбільше цікавить планована зустріч із президентом США Джорджем Бушем. Американський керівник піде на безпрецедентний крок: він сам зустрічатиме Папу на летовищі. А в середу, коли Бенедиктові 16-му сповнюється 81 рік, його вітатимуть у Білому домі артилерійським салютом.

Згоди й незгоди двох лідерів

Обидва лідери мають чимало спільних поглядів, але водночас і не згодні з багатьох важливих питань, нагадує вашингтонський фахівець із релігійних і міжнародних справ отець Джозеф Елдридж.

Схожі, наприклад, у них погляди на особисті моральні цінності – адже серед радників Джорджа Буша є чимало щирих католиків, які дають, так би мовити, теологічне обґрунтування багатьом позиціям президента США, вважає фахівець. Таке, скажімо, негативне ставлення Буша до абортів чи до досліджень зі стовбуровими клітинами.

«Отож я б сказав, що його погляди, звичайно, співзвучні поглядам Ватикану на багато з цих соціально гострих питань», – каже отець Джозеф Елдридж.

Натомість цілком різне ставлення Джорджа Буша і Бенедикта 16-го до багатьох міжнародних чи й фінансових питань – у першу чергу до рішення президента США вторгнутися до Іраку 2003 року та його закликів зменшити оподаткування найбагатших. Папа, навпаки, постійно висловлює стурбованість насильством в Іраку і дедалі більшим розривом між бідними й багатими в світі.

«Лекції» не буде

Але це не означає, що обидва під час своєї зустрічі візьмуться за суперечку: Папа не збирається обговорювати з Бушем деталі таких питань, як соціальна, зовнішня чи воєнна політика – це буде, найімовірніше, просто люб’язна розмова, каже фахівець.

«Ви думаєте, Папа збирається прочитати президентові лекцію? Я не думаю. Вони, наприклад, дійдуть згоди навколо ініціативи президента Буша щодо боротьби зі СНІДом, малярією й туберкульозом. Звичайно, Папа це підтримає – от про це, думаю, вони й можуть поговорити», – вважає отець Джозеф Елдридж.

А ще, на його думку, американський керівник, який закінчує другий і останній термін на посаді з надзвичайно низькими рейтингами – і через Ірак, і через поганий стан американської економіки, хоче залишити по собі кращу пам’ять. І тому, як виглядає, він більше зацікавлений у зустрічі з Понтифіком, ніж навпаки.

«Із Папою асоціюється певна таємнича й приваблива атмосфера, і я певен, що президент був би радий зачепити й на себе частинку тієї атмосфери», – каже отець Джозеф Елдридж.
XS
SM
MD
LG