Доступність посилання

ТОП новини

Перші прикарпатські фахівці-енергетики отримали «норвезькі» сертифікати


Галина Добош Івано-Франківськ, 15 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Із 2006 року на Прикарпатті діє українсько-норвезький пілотний проект «Енергопланування» за підтримки Міністерства зовнішніх справ Норвегії.У його рамках в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу перші випускники магістерської програми «Енергоменеджмент і енергопланування» отримали сертифікати.

На врученні сертифікатів перший секретар Посольства Королівства Норвегії в Україні Хеннінг Йохансен пожартував, що «справа збереження навколишнього середовища значно просунулася від часу, коли представник Норвегії Гарольд був при дворі Ярослава Мудрого». Мовляв, співпраця у цій сфері між Україною і Норвегією має давню історію.

«Часто в роботі дипломатів стикаються з тим, що при проведенні переговорів одна сторона виграє, а інша програє. Коли ми говоримо про енергозберігання та збереження довкілля – це виключно виграшна ситуація: для навколишнього середовища, для соціально-економічного сектора, коли країна може дозволити собі використовувати менше коштів на енергоносії», – наголосив норвезький дипломат.

Основні напрямки українсько-норвезького проекту з енергопланування – впровадження енергозберігаючих технологій на промислових підприємствах і підготовка експертів та фахівців із питань енергозбереження, захисту довкілля і ефективного використання енергоресурсів. Перших магістрів з енергоменеджменту підготовлено в Національному технічному університеті нафти і газу.

За досвідом прикарпатські науковці їздили в Норвегію. Серед них був і проректор університету Олег Карташ. «Норвезька ідеологія енергопланування починається у школі, кожний клас має заняття на передових підприємствах, електростанціях», – зазначив він.

Адаптована програма плюс власний посібник

Для підготовки магістрів за програмою «Енергоменеджмент і енергопланування» взяли за основу норвезьку програму, але адаптували її. Навчальні програми за шістьма базовими дисциплінами були оригінальними, цікавими, змістовними і мали прикладне спрямування, розповів директор Інституту підслядипломної освіти Національного технічного університету нафти і газу Олег Дзьоба.

«Слухачі не тільки засвоювали теоретичні знання, але в обов’язковому порядку виконували так звані випускні роботи, де робили аналіз ситуації використання енергоресурсів на різноманітних об’єктах, розробляли заходи удосконалення системи споживання, скорочення витрат і зменшення негативного впливу на довкілля», – зауважив Олег Дзьоба.

Викладачі університету підготували посібник «Енергоменеджмент та енергопланування», аналогів якому немає в Україні. Досвідом прикарпатців уже зацікавилися Національний гірничий університет з Дніпропетровська, «Львівська Політехніка». Подумують про створення в Івано-Франківську центру, який би займався питаннями енергозбереження та поширення інформації про це в країни пострадянського простору. Восени проводитимуть набір ще однієї групи слухачів за магістерською програмою.

Економно і без шкоди довкіллю

Це сучасний погляд на стратегію енергорозвитку. Розробляти таку стратегію слід спільно владі з підприємствами. В Івано-Франківську вже є досвід впровадження енергозберігаючих технологій: встановлені дві когенераційні установки для одночасного виробництва теплової та електричної енергії, на альтернативні види палива переводять котельні, за участю громад, через будинкові комітети проводяться утеплення під’їздів, встановлення будинкових лічильників, заміна вікон на пластикові. Наразі Івано-Франківськ – єдине місто в Україні, що входить в Асоціацію європейських муніципалітетів задля сталої місцевої енергетичної політики «Енерго-сіті».

Начальник управління економічного та інтеграційного розвитку Богдан Білик зазначив: «Енерго-сіті» об’єднує 500 міст Європи з метою впровадити через муніципальні влади енергоекономні (технології), вони допомагають один одному, обмін досвідом з проведенням відповідних аналізів, розрахунків. Є добра справа для міста, бо можемо вивчати європейський досвід у цих питаннях».

У червні в Івано-Франківську відбудеться міжнародний інвестиційний форум «Впровадження енергозберігаючих технологій через залучення інвестицій».
XS
SM
MD
LG