Доступність посилання

ТОП новини

Уряд США засуджує акти вандалізму на мусульманських цвинтарях у Криму


У заяві посольство Сполучених Штатів звертається до української влади із закликом знайти винуватців цих злочинів та унеможливити подібні речі у майбутньому.

У заяві посольство Сполучених Штатів звертається до української влади із закликом знайти винуватців цих злочинів та унеможливити подібні речі у майбутньому.

Як повідомив прес-аташе Посольства Сполучених Штатів в Україні Джон Селліван, США вимагають від України дати належну правову оцінку актам вандалізму, спрямованим проти кримськотатарського народу, і знайти винуватців.

А правозахисниця Айше Сеітмуратова заявила, що кримські татари мають намір звернутися до Президента, парламенту та уряду України з вимогою розробити закони, що унеможливили б схожі злочини у майбутньому. За її словами, кримська влада не протидіє вандалізму: «Зносяться мусульманські пам’ятники на цвинтарях. Оголошено війну мертвим! Заступник представника Президента України у Криму відкрито називає тих, хто за цим стоїть. Ми це знаємо теж».

Як каже пані Сеітмуратова, подібні дії ведуть до розколу у кримському суспільстві і сприяють розпалюванню міжетнічної ворожнечі на півострові.

Минулого тижня на мусульманському цвинтарі села Чистеньке, неподалік Сімферополя, невідомі зловмисники розбили понад 40 надмогильних знаків.

На паркані кладовища виявили антитатарський напис.

Це вже не перший такий випадок у Криму останнім часом. На початку квітня в Сімферополі були виявлені ксенофобні написи щодо кримських татар. Схожі написи з’явилися цього тижня в місті Білогорську. А в лютому невідомі зруйнували майже всі надгробні камені на мусульманському цвинтарі селища Нижньогірського.
XS
SM
MD
LG