Доступність посилання

ТОП новини

Суперечності всередині коаліції відкладені, але не зняті


Тетяна Ярмощук Київ, 15 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні парламент знову штормило. Конституційну комісію в ньому намагалися обміняти на дострокові вибори у Харкові та імперативний мандат.

Створення конституційної комісії обговорювалося вчора на засіданні ради коаліції. Після засідання лідер «Нашої України – Народної самооборони» В’ячеслав Кириленко заявив, що збереження нинішньої більшості залежатиме від того, чи Блок Юлії Тимошенко буде голосувати за проект постанови про створення цієї комісії. На засіданні фракції бютівці вирішили, що не наполягатимуть на цьому питанні.

За словами нунсівця Руслана Князевича, це стало предметом компромісу: «Компроміс – це включення до порядку денного питань про вибори у місті Харкові, йдеться про висновки профільного комітету і вибори міського голови, а також законопроект, який передбачає внесення змін до закону про статус народного депутата».

Утім, представники Блоку Юлії Тимошенко наполягають, що це питання не знімається з порядку денного, а просто відкладається, допоки проект постанови буде узгоджений з нунсівцями.

Андрій Шкіль каже, що БЮТ вирішив не ініціювати ті процеси у парламенті, які носять неконсолідований характер. «Коли це рішення буде проведене і через середовище НУНСу, тоді буде внесений законопроект».

Суперечки між коаліцією та опозицією тривають

Після цього роботу парламенту загальмувала опозиція. Виступаючи проти включення до порядку денного харківського питання, Партія регіонів заблокувала парламентську трибуну. Після чергової перерви голова регламентного комітету, регіонал Олександр Єфремов запропонував об’єднати при голосуванні три питання:

внесення змін до закону про статус народного депутата та імперативний мандат, постанову про призначення позачергових виборів мера Харкова і Харківської ради, питання щодо програми приватизації.

Однак, ці питання не були розглянуті і на вечірньому засіданні.

Спікер Арсеній Яценюк сказав, що не ставитиме сьогодні на розгляд суперечливих питань, і закликав лідерів коаліції та опозиції домовитися про процедуру голосування щодо позачергових виборів.

Регіонал Юрій Мірошниченко вважає, що суперечки між коаліцією та опозицією не дозволять розглянути ці питання найближчим часом і до середини травня рішення не будуть ухвалюватися.

Проте крихкий внутрішньо коаліційний спокій був недовгим: сьогодні керівник президентського Секретаріату Віктор Балога закликав економічний блок уряду піти у відставку. У Кабінеті Міністрів заявили, що реагувати на ці заяви недоцільно. Але оглядачі вважають, що коаліція радше жива, ніж навпаки. Її розпад поки що не вигідний жодній зі сторін, які сформували більшість. Щоправда, хтось ставить наголос на невигідний, інші – на поки що.
XS
SM
MD
LG